Информационен център на Министерство на oтбраната

Климатични аномалии: Рекордни температури в Москва

Кремъл обяви, че изгонването на руски дипломати от мисията към НАТО подкопава надеждите за диалог

Невиждани жеги в Москва. Термометрите в руската столица достигнах рекордните 31 градуса по Целзий или с 0.4 градуса повече от предишния рекорд, регистриран през 1958г.

Подобни летни температури за Москва и то в средата на Май се смятат за климатична аномалия. Затова от няколко дни московчани търсят прохладата сред паркове и фонтани. Според метеоролозите в близки дни се очаква градусите в руската столица да достигнат до 33 градуса по целзий, след което да се понижат чувствително.

Роман Вилфанд – научен директор на Хидрометеорологичен център на Русия

„Очакваме в четвъртък температурите да се понижат в порядъка от 18 до 23 градуса, което пак ще е с 1 един до 2 градуса над нормалните стойности за сезона“.

В същото време топлото и сухо време причини мащабни горски пожари в шест области на Русия. По данни на руското министерство на извънредните ситуации най-тежка е ситуация в Тюменска област, където огънят е изпепелил площ от близо 60 хиляди хектара. Критична е ситуацията в Уляновска област, където евакуираха жителите на цяло село, след като пламъците унищожиха няколко къщи.

Руските метеоролози предупреждават за необичайно топло време из цялата страна като в централна Русия и Сибир се очакват температури до 35 градуса, което е предпоставка за избухването на нови горски пожари.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top