Информационен център на Министерство на oтбраната

Ръководителят на руското външно разузнаване отрече участие в хакерската атака срещу “СоларУиндс”

Москва заяви, че новият план на НАТО за Русия показва, че е била права да прекъсне отношенията

Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин отрече в интервю на руски за британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си да носи отговорност за кибератаката срещу тексаската корпорация “СоларУиндс” (SolarWinds), но каза, че е “поласкан” от обвиненията от САЩ и Великобритания, че руското външно разузнаване стои зад такова усъвършенстван хакерски пробив, предаде Ройтерс.

САЩ и Великобритания обвиниха руската Служба за външно разузнаване (СВР), наследник на външните шпионски операции на КГБ, за хакерската атака, която изложи на риск 9 американски федерални агенции и стотици компании в частния сектор.

“Тези твърдения са като слаб детективски роман”, каза директорът на СВР Сергей Наришкин, близък сътрудник на руския президент Владимир Путин.

Запитан директно дали СВР носи отговорност за атаката срещу “СоларУиндс”, Наришкин с усмивка направи саркастична забележка, че би бил “поласкан”, ако СВР носеше отговорност за такава усъвършенствана атака, но “не би могъл да си присвоява чужди творчески постижения”.

Наришкин каза, че не иска да обвинява САЩ, че стоят зад атаката, но цитира документи, изтекли чрез бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, за да изкаже предположение, че тактиката на атаката е сходна с тази, използвана от американски и британски разузнавателни агенции.

САЩ и Великобритания смятат Русия за опасна бивша суперсила, която според тях е тровила свои врагове с нервнопаралитични агенти и радиоактивни изотопи, месила се е в избори на Запад и е извършвала хакерски операции по целия свят.

Наришкин каза, че подобни обвинения са абсурдни и че Русия не носи отговорност за кибератаките, отравянията, хакерските атаки или намесата в избори, за които я обвиняват.

Хакерската атака срещу “СоларУиндс”, която беше установена през декември, даде достъп до хиляди компании и правителствени агенции, които използват нейни продукти. Президентът на “Майкрософт” Брад Смит описа атаката като “най-голямата и най-усъвършенстваната, извършвана някога в света”.

Британският Щаб на правителствените комуникации (Government Communications Headquarters) – организация за разузнаване и сигурност, предоставяща на правителството и въоръжените сили разузнавателни сигнали и информация, каза, че е много вероятно руската СВР да стои зад атаката срещу “СоларУиндс”.

Източник: bta. bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top