Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Само за ден над 6000 имигранти нахлуха в Испания

[post-views]
12 мигранти загинаха при потъването на четири лодки край бреговете на Тунис

В рамките само на ден рекордните над 6 хиляди имигранти са влезли от Мароко в испанския анклав Сеута в Северна Африка. Започнала е процедура по репатрирането на част от имигрантите, сред които има много непълнолетни съобщиха от испанското вътрешното министерство.

С плуване или пеш стотици мигранти от Мароко успяха да влязат в град Сеута, който като испански анклав е и част от ЕС. Мигрантите тръгват от мароканския бряг, който се намира на няколко километра от Сеута, като през последните дни броят им става, по думите на местните власти, рекордно висок. Често тези опити имат фатален край. До този момент е потвърдена смъртна на един човек. В опит да овладее ситуацията испанското правителство обяви, че ще подсили границата с над 200 служители от гранична полиция. По данни на испанското вътрешно министерство от началото на годината досега от Мароко в Испания са влезели близо 15 000 души, което е два пъти повече в сравнение със същия период от миналата година.

Експерти предупреждават, че със затоплянето на времето има голяма вероятност от нова бежанска вълна към Европа, като сигналите за това са налице. Само преди седмица в рамките на ден на италианския остров Лампедуза акостираха над 2000 мигранти от Северна Африка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани