Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висш американски генерал предупреди за риск от разширяване на израелско-палестинския конфликт

[post-views]
САЩ наложиха още санкции срещу руски олигарси

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили предупреди вчера, че изострянето на израелско-палестинския конфликт може още повече да дестабилизира Близкия изток, съобщиха световните агенции.

„Никой не отрича правото на Израел на самоотбрана“, заяви генерал Мили преди да отпътува за Брюксел за участие в заседанията на Военните комитети на Европейския съюз и на НАТО. „Израел опитва да се защитава, но равнището на насилие там е такова, че в ничий интерес е продължаването на боевете, добави той, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

По думите на генерал Мили съществува риск от по-широка дестабилизация и цяла поредица от негативни последици, ако боевете не спрат.

На въпрос за възможна намеса на Иран в подкрепа на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа генералът отбеляза, че „това равнище на насилие е дестабилизиращо отвъд границите“ на палестинския анклав. По думите му деескалацията е най-разумното действие на този етап за всички заинтересувани страни.

От началото на конфликта на 10 май най-малко 200 палестинци, включително 59 деца, са били убити в ивицата Газа, а над 1300 – ранени, по данни на палестинските власти, припомня АФП. В Израел десет души бяха убити, включително едно дете, в резултат на ракетен обстрел от ивицата Газа.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани