Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав – 2021”

[post-views]
Започна компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав – 2021”

Съвместното командване на силите провежда петдневно компютърно подпомагано тактико-специално учение (КПТСУ) с органите на Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав”. То започна на 17 май в Национален военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица”.

„Целта на учението е да се усъвършенстват способностите на АИС „Преслав” като система за предупреждаване и докладване при опасност от използване на оръжия за масово унищожаване, при аварии в обекти на ядрената енергетика и в предприятия на химическата промишленост, както и да се повиши подготовката на формированията за ядрено, химическо и биологическо разузнаване. Провеждането на учението ще бъде предизвикателство за всички участници, но аз съм уверен, че всички вие сте изпълнили поставените задачи по предварителната подготовка и ще успеете да демонстрирате своите знания и практически опит.“ Това подчерта на отриването ръководителят на центъра за контрол на учението полковник Божидар Чолаков, началник на сектор „Съвместна поддръжка“ от Съвместното командване на силите.

Темата на учението е „Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на съвместни сили при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии, при планиране и провеждане на операция по защита на териториалната цялост на Република България”.

В рамките на два дни от учението формированията за ядрена, химическа и биологическа защита ще се тренират при провеждане на марш до поразен район, при водене на въздушно и земно специализирано разузнаване, както и при развръщане на пунктовете за провеждане на пълно ядрено, химическо и биологическо обеззаразяване на личен състав, техника и екипировка чрез използване на симулационната система Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS).

В учението „Преслав – 2021“ участват над 100 специалиста от Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическата, биологическата и екологичната обстановка от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции, както и курсанти випускници от НВУ „Васил Левски“, специализация „Войски за ЯХБЗ и Е“.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани