Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция, Египет и Йордания искат да посредничат за решаване на конфликта между Израел и Хамас

[post-views]
Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Френският президент Еманюел Макрон и неговият египетски колега Абдел Фатах ас Сиси ще разговарят днес следобед чрез видеоконферентна връзка с йорданския крал Абдула, за да подготвят посредничество между Израел и палестинците, насочено към „бързо прекратяване на огъня и избягване на разширяването на конфликта“, обяви Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Макрон вече обсъди вчера въпроса с Ас Сиси, който е в Париж, и обяви общото им намерение да търсят подкрепата на Йордания за посредничество в конфликта.

Това посредничество е един от елементите, които биха позволили да се пристъпи към прекратяване на огъня, ключът към обединение на палестинските групировки и гарантиране, че няма да има връщане към насилието. Френският президент заяви това на пресконференция след международна конференция за подпомагане на Судан.

Решихме през следващите дни да проведем дискусия с краля на Йордания, за да видим как да направим конкретно предложение в тази посока, уточни френският държавен глава.

Египет, който е подписал мирен договор с Израел и има обща граница с ивицата Газа, се опитва да заиграе отново своята историческа регионална роля, предлагайки посредничеството си в продължаващия конфликт между Израел и Хамас. В същото време САЩ видимо не показват участие в международните преговори, отбелязва АФП.

Миналата седмица Макрон увеличи дипломатическите иницитативи като призова за „връщане към мира“ и разговаря по телефона с палестинския президент Махмуд Абас, а после и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с когото планира да говори отново в най-скоро време. Тогава френският президент изрази балансирана позиция, като едновременно подчерта „правото на защита“ на Израел и осъди „категорично обстрела от страна на Хамас и други терористични групировки“, изразявайки и „загрижеността си за цивилното население в Газа“.

Израелските бомбардировки на палестинския анклав и ракетната стрелба от Газа към Израел отнеха живота на най-малко 222 души, в огромното си мнозинство – палестинци.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани