Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън втвърди тона в телефонен разговор с Нетаняху и призова за деескалация още днес

[post-views]
Байдън призова за нови закони за контрол над огнестрелните оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън втвърди тона в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той поиска деескалация на конфликта между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа още днес с цел прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

След деветата поредна нощ на насилие израелските въздушни удари в ивицата Газа се засилиха. Израел казва, че чака „подходящ момент“, за да спре бомбардировките в палестинския анклав.

Най-малко 219 души, сред които 63 деца, бяха убити при израелските удари в Газа, по данни на местните власти в крайбрежната територия, контролирана от ислямисткото движение Хамас. При ракетния обстрел по Израел загинаха 12 човека, отбелязва АФП.

Франция води много интензивни разговори със Съединените щати, за да ги убеди да не пречат на приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за прекратяване на насилието, каза говорител на френското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Проектът бе предложен от Франция съвместно с Египет и Йордания.

Парламентът на Арабската лига се събра на извънредно заседание днес, за да изрази солидарност с палестинците и да осъди израелските удари в Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че извършва в крайбрежния анклав „организиран държавен тероризъм и военни престъпления“, наказуеми според международното право. В телевизионно обръщение той обеща палестинската автономна власт да съди виновниците в международни трибунали.

Германският министър на външните работи Хайко Маас ще посети утре Израел и Рамала, на окупирания Западен бряг, за срещи с израелски и палестински лидери, в опит да издейства деескалация на насилието, съобщи негов говорител, цитиран от Франс прес.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани