Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десети ден продължават размириците между палестинци и израелци

[post-views]
Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях са били прихванати, което е "значителен стратегически успех"

Въпреки международните призиви за прекратяване на огъня, десети ден продължават ракетните обстрели между Израел и палестинците. Броят на жертвите и ранените нараства.

Сирени прозвучаха през нощта в южен и централен Израел, в отговор на последния залп от палестински ракети. Израелските отбранителни сили съобщиха, че 10 ракети са били изстреляни към Ивицата Газа. Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху бомбардировките срещу Газа са „върнали Хамас с много години назад“, а операциите ще продължат ,,толкова колкото е необходимо за възстановяване на спокойствието“. Междувременно Франция внесе проект на резолюция в Съвета за сигурност на ООН в координация с Египет и Йордания, призовавайки за прекратяване на огъня. Вчера извънредна среща на външните министри на ЕС  не се постигна единодушие за обща позиция. Причината е, че Унгария, която е сред най-близките съюзници на Израел в ЕС е изразила несъгласие с призива за примирие на другите 26 държави членки. Българският министър на външните работи Светлан Стоев е осъдил ракетният обстрел от страна на „Хамас“ и други терористични организации по Израел. По думите на Стоев приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие, съобщи външното министерство. Припомняме, че размириците бяха предизвикани от нарастващия гняв на палестинци заради заплахата от изселване на семейства им от Източен Йерусалим.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани