Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Принципна договорка – ЕС подновява пътувания за граждани на страни извън блока

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

Постоянните представители на страните членки на ЕС подкрепиха идеята да се премахнат частично пътните ограничения за граждани на страни с ниска заболеваемост от Ковид-19. Очаква се до края на седмицата Брюксел да изготви списък с т.нар. „безопасни държави“.

Според препоръките на ЕК страните ЕС могат да започнат да приемат туристи от трети страни, само ако са ваксинирани с одобрен препарат от Европейската агенция по лекарствата.

За Брюксел ограниченията могат да отпаднат и за гражданите на трети страни, в които заболеваемостта е под 75 случая на 100 хиляди души.

В опит да ограничим рисковете от появата на нов щам в ЕС, предлагаме въвеждането на спирачен маханизъм, който да позволи на страните-членки да действат бързо и координирано, заяви говорителят на ЕК  Кристиян Виганд,

От месеци европейските институции търсят правилната формула за поетапното отваряне на съюза преди разгара на летния сезон.

Сред основните предложения на ЕК, които ще влязат в дневния ред на предстоящата среща на лидерите на ЕС, е въвеждането на „дигитален зелен паспорт“. С него хората, които са имунизирани или вече са прекарали заболяването, ще могат да пътуват свободно.

Подобен сертификат обаче изисква одобрението на ЕП и Европейския съвет, които все още не могат да намерят консенсус как да стане това.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани