Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водолази и понтонери спасяваха Белене от наводнение

[post-views]

В общинското учение край Дунава се включиха военноослужещи, местната власт, пожарната и медици   

Военни водолази и понтонери спасяваха населението на Белене от опасно наводнение. Това стана по време на общинското учение в крайдунавския град. В мащабната тренировка се включиха основните структури, които действат при бедствия и кризи – местната власт начело с кмета Милен Дулев, общинските служители, противопожарната служба, медиците от „Спешна помощ”, полицията, „Морска администрация”. Те бяха мощно подпомогнати от екипите на 55-и инженерен полк, както и от „Военна полиция”.

Вой на линейки и пожарни автомобили огласяваше центъра на Белене в началото на проявата, за да премине малко по-късно в грохот на тежка военна инженерна техника на брега на Дунава. Такава беше обстановката, в която се разигра общинското учение „Белене 21”.

Разрушително земетресение беше връхлетяло града според учебния сценарий. Кметът събра общинския щаб за действие при кризи, който набеляза мерки за действие на всички специализирани служби и екипи с отговорности за защитата на населението. Жена беше евакуирана с автовишка от сградата на общината.

Последва друг епизод от учението, при който от шестия етаж на висока сграда по алпийски способ беше спуснат пострадал на носилка. В това време огнеборци гасиха пожар, възникнал като последица от земетръса.

На друг пункт бяха демонстрирани възможностите на команден мобилен център на „Пожарна и аварийна безопасност”.

Последва най-мащабната част от учението, която беше разиграна от военнослужещите. Екипи от 55-и инженерен полк спуснаха понтонни елементи във водата, съединиха ги и превозиха платформата до остров Персин. Там на нея се качиха бедстващи хора, които бяха обратно транспортирани до беленския бряг. Друга част от пострадалото от наводнението население беше превозена от плаващ транспортьор ПТС. Водолазна група от полка оказа помощ на давещ се в реката човек.

Екип от „Военна полиция” демонстрира обезвреждане на взривно устройство. Представители на пожарната извършиха отводняване на наводнена зона. Екип от „Морска администрация” пък демонстрира как се неутрализира разлив на петролни продукти в реката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Избрани