Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карнавал на смеха се провежда в Габрово

[post-views]

В Габрово днес се провежда традиционният Карнавал на смеха. Най-веселото събитие в града на шегаджиите няма да е като друг път, а вместо пъстрите колони да преминат в шествие по улиците, публиката ще се движи по карнавалното трасе.

Тази година карнавалът ще бъде статичен, но през целия ден – от 10 часа до 7 вечерта веселите сюжети ще забавляват публиката по карнавалното трасе.

Началото е пред Спортната зала „Орловец“ и Дома на хумора, продължава по крайречните и речните пространства, през централните градинки и завършва на площада пред Общината.

Най-мащабното събитие в Габрово ще покаже онова, на което сме се смели през годините, разкри Светослав Славчев от режисьорския карнавален екип.

Политическата реалност отдавна е на прицела на сценаристите на карнавала. Пред габровци и гостите на града са преминавали на платформи куклите на световния и тукашен политически елит.

Освен речи на Тодор Живков и възторжените песни на пионерчетата, които ще озвучават карнавалното трасе, към веселите празници от времето на соца ще ни върнат архивните снимки, изложбите, посветени на карнавала през годините, усмивките от старите кино ленти. Те са запечатали любимците на публиката Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, които в младите си години са били гости на карнавала и са рязали опашката на прочутата габровска котка.

Местните шегаджии ще покажат и други животински видове, макар и бутафорни, в картините с преброяването на орлите и опазването червеногушата гъска, все важни проекти за запазване на биоразнообразието, финансирани с европейски средства.

Четири сцени ще бъдат разположени по трасето, едната е само за децата. На тях ще се изявяват комедианти, музиканти, фокусници, мажоретки, балетисти и всякакви други артисти.

Рязането на опашката на габровската котка е неотменна част от празника, който ще завърши с фойерверки и концерт на „Фондацията“, Мария Илиева, Любо и Графа.

Празнично ще продължи и неделния ден. След 11 часа пешеходната зона ще заемат улични музиканти, художници, клоуни и куклени артисти от пътуващия фестивал „Улицата“.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани