Информационен център на Министерство на oтбраната

Дигитализират архива на националната филмотека

Най-старите кадри са от Балканските войни.

Български филмов архив, който вече е част от европейския, представя военната история в кадри. Ангел Радев – служител на Българската национална филмотека, разказа пред БНТ за процеса, както и за най-интересните кадри, които зрителят може да види в Европейския филмов портал, достъпен от всяка точка по света, където има интернет.

„Това е инициатива на Асоциацията на европейските филмотеки и на Фондация „Европеана“. Инициативата съществува от 2008 г., като тогава идеята беше да се съберат архивни кадри за Първата световна война. След това от 2012 г. функциите се разширяват. Идеята на Европейския филмов портал е да събира кадри от всички европейски архиви и да дава свободен достъп. Всеки може да влезе на сайта и да разгледа качените материали, както и да добие представа за общата ни история. Има изключително интересни неща, има интересни материали от югословенската (сръбската) филмотека, има португалски, испански и френски материали, включително снимкови и текстови“, разказва Ангел Радев.

Нашето участие в момента е с чисто филмови материали. Това са филми от 1913 г. до 1943 г. Решено е било да се стартира с този период, защото е изключително интересен – преди епохата на социализма, времената на Втората световна война, а най-ранните материали са от 1912–1913 г., времената на Балканските войни. Това са изключително ценни материали, които всеки може да влезе и да разгледа. Тук е и най-ранният запазен български игрален филм на Васил Гендов.

„Решихме, че това ще е най-интересно за новите ни зрители, които да запознаем с тази част от нашата история като най-малко позната. Първите качени материали са общо 43. Голяма част от тях са кинопрегледи – около 33 и са на Фондация „Българско дело“ – от 40-те години с хоризонт до 1944 г.“, казва служителят на Българската национална филмотека.

Технологията за дигитализация във филмотеката вече е малко остаряла. Използват „Телекино“, което значи, че се прожектира материалът на екран и след това се снима на видео. В бъдеще имат амбицията да обновят технологията и да се повиши качеството на материалите, които качват – да е HD, да е 2К4К, това са надеждите за бъдещето на архива.

Около 20% вече са дигитализирани, от над 10 хил. заглавия, които са налични. Бъдещето е в дигитализирането, това е мисията на фондация „Европеана“, с която е свързан този проект. Бъдещето е всичко да бъде качено на дигитални носители, защото са по-трайни и да има свободен достъп към целия този материал за широката европейска и световна публика.

Лентата има своите плюсове, ако се съхранява правилно, може да издържи десетилетия. Проблемът с повечето дигитални формати е, че с годините остаряват и спират да се използват и идват нови. Това налага периодично да се обновяват и да се качват неща на нови и нови формати. Големите световни архиви си пазят изключително прецизно своите ленти и ги държат в специални помещения под земята, в солни мини и при специални климатични условия. Така се намалява шансът лентата да се увреди.

„Материалите, качени от нас, са до Втората световна война. От другите държави има филми и цели пълнометражни филми, има македонско кино от 70-те години, има всякакви неща от 60-те и 70-те години и най-вече от 80-те години има много материали“, казва още Ангел Радев, без да може да избере едно и две заглавия, защото всичко е ценно и интересно като документ на своето време.

„Имаме наистина изключително богат материал в България, който вече е качен, има кадри след бомбардирането на катедралата „Св. Крал“, има кадри от процеса и обесването на извършителите на атентата там, има кадри от времето сред бомбардировките на София, имаме и кадри от 20-те години на Черноморието. Има изключително много неща, които са интересни за гледане“, категоричен е служителят на Българската национална филмотека.

Едно от най-интересните неща за публиката би било да се видят кадрите от Балканската война. Те са наистина много ценни, защото са животрептяща част от родната военна история.

Всяко семейство съхранява военна история

Преди години, когато още беше жив емблематичният полковник Петко Йотов, дългогодишен директор на Националния военноисторически музей, той имаше една интересна и много вярна теория. „Няма семейство в България, което да няма загинал, или ранен, или поне ветеран от война. Българите сме свързани с войната, тя е наша същност, защото след Освобождението и до края на Втората световна война ние участваме в серия от военни действия и това превръща българските военнослужещи в истински герои“. Това казваше полковникът всеки път, когато говорехме за историята ни и най-вече за военната ни история.

По думите му българската история е предимно военна история, защото колко много са войните и въстанията, в които сме участвали! Именно заради това кадрите от Балканските войни в Европейския филмов портал са толкова ценни и интересни, защото наистина едва ли има семейство, съвременно българско семейство, което да няма участник по някакъв начин в тези войни за национално Освобождение и Обединение в етническите граници на нашия народ.

А Петко Йотов никога не призна, че е офицер от резерва, защото искрено вярваше в това, че няма бивш офицер, веднъж офицер – завинаги офицер!

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top