Информационен център на Министерство на oтбраната

Испания построи своя подводница

На 22 април Испания пусна на вода подводницата S-81 „Исак Перал“, която беше изградена във военноморската корабостроителница в Картахена, Южна Испания. Церемонията се извърши в присъствието на кралското семейство, министъра на отбраната г-жа Маргарита Роблес и командването на ВМС. Кръстница на подводницата стана престолонаследницата, 16-годишната принцеса на Астурия Леонор. Експертите признават, че новата испанска подводница е от най-модерните и иновативни оръжия в света за водене на подводна война. Целият проект, на стойност около 4 млрд. евро, носи наименованието S-80. Той предвижда в близките години да бъдат произведени освен  S-81 още  S-82,  S-83 и  S-84. Вече има и конкретно изразен интерес към испанската подводница от страна на Индия. След церемонията по спускането на вода присъстващите направиха виртуално посещение на подводния кораб.

От сега нататък започват изпитанията на подводницата както близо до брега, така и в открито море, като ще бъде осъществено и пълно потапяне до максималната дълбочина. Досега само девет страни в света – САЩ, Франция, Обединеното кралство, Германия, Русия, Япония, Китай и Южна Корея, можеха да проектират и изграждат подводни лодки, а със завършването на „Исак Перал“ към тях се присъединява и Испания.

Проектът S-80 стартира през 2004 г., а през 2012 г. е планирано да бъде пусната първата от четирите подводници за Военноморския флот на Испания. Времето за изпълнението се удължава, от една страна, по икономически причини, а от друга, заради преосмисляне на дизайна на подводницата и удължаването й с около 10 м, при което се увеличава и нейната водоизместимост. Независимо от забавянето испанската подводницата продължава да поддържа интереса на държави като Мароко, Индия, Австралия и Канада, чиито посланици присъстваха на пускането на „Исак Перал“.

Подводницата носи това име, защото Исак Перал е испански инженер, морски офицер и създател на първата подводница не само в Испания, но и в света. Това се случва в края на XIX век в същата корабостроителница в Картахена, която функционира от XVIII век. Подводницата на Перал и днес може да се види в музея. Отличителното при нея е, че тя е практически завършена, можела е да плава, но по ред причини не влиза в масово производство и не е въведена на въоръжение в Испанския военноморски флот.

Подводниците от клас S-80 ще имат дължина 80, 8 м, диаметър 7, 3 м и водоизместимост 3000 т. Ще притежават интегрирана бойна система и система за контрол на платформата. Енергийната система на подводницата е автономна и предоставя на кораба електрическа енергия на всяка дълбочина, което позволява дълъг престой под вода. Подводниците от клас S-80 са с подобрени стелт възможности.

След приключване на пристанищните и морските тестове „Исак Парел“ ще предприеме първото си плаване в открито море в началото на 2022 г., а през 2023 г. ще бъде предоставена на Военноморските сили на Испания.

Програмата S-80 представлява технологичен скок в корабостроенето на страната и свързаните с него индустрии. В нея участват около 100 компании от 11 различни региона в Испания. В оборудването на системите за управление и въоръжение на подводницата имат дял и едни от най-големите високотехнологични компании в света като „Локхийд Мартин“, „Дженерал Дайнамикс“, „Рейтеон“ и „Кенсберг“. С пускането на „Исак Перал“ на вода  Испания заема едно от челните места в конвенционалните международни пазари на подводници.

Малък, безпилотен, 

скорострелен танк

Той носи наименованието Ripsaw M5. Това е малък безпилотен танк, с футуристичен дизайн, изцяло роботизиран и електрически за борба с конвенционалните големи и управляеми танкове на бойното поле. През 2021 г. армията на САЩ реши, че трябва да създаде собствена флотилия от тези малки, но много опасни машини, които могат да изпълняват най-различни задачи.  Ripsaw M5 е създадена от компанията  Howe & Howe, собственост на братята Майк и Джеф Хау, която през 2018 г. е купена от американския индустриален гигант Textron. Задвижващата електрическа система на малкия звяр е с мощност 1600 к.с., което му дава възможност да постига оптималните скорост и пъргавина. Смятат го идеалното оръжие срещу пехотата, но той може да бъде оборудван и с ракетна установка за борба с други бронирани бойни машини и танкове, както и с цял набор от други оръжия, включително и за противовъздушна отбрана. Може да се използва и за разузнаване без никаква опасност за оператора, който го контролира, защото той се намира на един километър разстояние, в друго бронирано превозно средство. Веригите са гумени, а сензорите му осигуряват 360-градусова ситуационна осведоменост. Тежи 10, 5 т, достига скорост до 70 км/ч, оръдието му е калибър 30 мм, носи полезен товар до 3, 6 т.

Свръхзвукова морска ракета от следващо поколение

„Локхийд Мартин Канада“ ще предоставя най-новите ракети Sea Ceptor за противовъздушна отбрана за Канадските Военноморски сили. Новата ракета осигурява самозащита на модерните кораби от канадския боен флот, бърза реакция, висока огнева мощ и справяне с множество заплахи едновременно. Ракетите от тази фамилия са с вертикално изстрелване, тегло 99 кг, дължина 3,2 м и диаметър 16 см. Имат обхват над 25 км и покритие на 360 градуса.

Производството и доставката на ракетите  Sea Ceptor ще има положително въздействие върху канадската отбранителна промишленост и веригата за доставки на отбранителна продукция. Това ще повиши нивото на изследванията и експертизата в Канада в различни технологии като изкуствения интелект, киберсигурността и съвременните материали, защото  Sea Ceptor е свръхзвукова ракета от следващо поколение. Може да защити площ от 1300 км² от сушата и морето.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top