Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън поиска от Нетаняху деескалация

[post-views]

Израелската армия е унищожили 90 км тунели на „Хамас“.

Високопоставен представител на „Хамас” обяви, че очаква прекратяване на огъня между Израел и Газа „до ден или два”, часове след публикации в арабски медии, според които израелският премиер Бенямин Нетаняху обмисля такава стъпка. Подобни коментари дойдоха и от „Фатах”, която е на власт в Западния бряг и чийто генерален секретар Джибрил Раджуб каза пред базирания в Турция сайт „Аш Шарк”, че усилията за примирие ще приключат до 24 ч. Засега обаче няма изгледи за спиране на насилието, което навлезе в 11-ия си ден след общо 227 жертви от палестинска (от тях 100 жени и деца) и 12 (с две деца) от израелска страна. Израелската армия междувременно се похвали, че е унищожила над 90 км от тунелите на „Хамас”.

Israeli soldiers work in an artillery unit as it fires near the border between Israel and the Gaza strip, on the Israeli side May 19, 2021 REUTERS/ Ammar Awad

Муса Абу Марзук, част от политическото ръководство на „Хамас” и заместник-председател за структурите в чужбина, каза в четвъртък, че възможността е за спиране на враждебните действия в следващите 24 до 48 часа. Същевременно „казахме ясно от началото: бомбардировка за бомбардировка, ескалация за ескалация”, продължи Абу Марзук пред ливанска телевизия и добави, че всяко действие на Израел ще получи отговор от „Хамас”. Според Абу Марзук противникът „моли за прекратяване на огъня” насред „провала” на властта, срещу която са въстанали „всички селища в окупираните територии”. В последните дни от израелска страна се чува друго – че с унищожаването на ключова инфраструктура, ликвидирането на бойци и на километри от подземните тунели „Хамас” е върната години назад в развитието си.

Усилията за прекратяване на огъня продължават основно от страна на Египет, но нараства натискът на международната общност Израел и палестинците да прекратят огъня. След провал на опита за постигане на общоевропейска позиция заради ветото на Унгария Франция предложи заедно с Египет и Йордания нова инициатива в Съвета за сигурност на ООН, където позицията на САЩ от миналата седмица е срещу резолюции за прекратяване на огъня и осъждане на насилието. В сряда обаче Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с Нетаняху. Това е четвъртото му обаждане до израелския ръководител, но този път според администрацията Байдън е „предал на премиера, че очаква значителна деескалация по пътя към прекратяване на огъня”. Позицията на САЩ през изминалите дни бе, че се водят разговори далеч от светлината на прожекторите, за да се ангажират Израел и палестинците с примирие, и това е приоритет пред публичните действия в Съвета за сигурност. Експерти обаче виждат в последното съобщение на Белия дом сигнал за втвърдяване на тона на Байдън заради натиск от международната общност след стотици жертви, както и хиляди ранени от двете страни.

САЩ имали 60-хилядна „тайна армия“

САЩ разполагат 60-хилядна „тайна армия” – 10-пъти по-голяма от тайния апарат на ЦРУ и включваща военни, цивилни и изпълнители на задачи на терен или в киберпространството, прикрити зад фалшиви имена и дори външен вид. Тя е изградена от Министерството на отбраната през последните повече от 10 години като част от програма за по-трудно проследяване и за намаляване на вероятността определени хора и дейности да бъдат свързани с Пентагона. Парламентът във Вашингтон никога не е организирал изслушване за този почти неизвестен сектор на амриканската отбрана. Това са и дейности с малка или никаква регулация, никой не знае общия размер на тази програма, която е предизвикателство към военните закони на САЩ, Женевските конвенции, Кодекса за поведение на военните и елементарна отчетност.

Това твърди сп. „Нюзуик” в статия, обобщаваща резултата от продължило 2 години разследване. То включва проучването на около 1000 места за работа и над 600 описания от кандидати за тях, десетки документи по закона за достъп до информацията и множество разговори с участници и хора, взимащи решения в отбраната. Изданието обяснява, че участниците в тази „армия” понякога са внедрени в около 130 компании и консултантски фирми, включително световноизвестни имена. Една от причините за създаването ѝ е, че в днешния свят могат да се скрият все по-малко неща и е нужен нов подход за пътуване по света и работа на терен. Освен това Китай и Русия го правят. Над половината от тези сили са части за специални операции, действащи по цял свят – от Пакистан до Западна Африка, но и вътре в страни като Северна Корея или Иран. Вторият по големина елемент са специалисти по военно разузнаване, които събират данни, водят контраразузнавателни действия или са лингвисти например.

Разширяват Суецкия канал

Администрацията на Суецкия канал започна работа по удължаване от 10 км на 82 км на участъка, където корабите могат да се движат двупосочно. Освен това в южната част еднопосочният канал ще бъде разширен и направен по-дълбок. Това се случва близо до мястото, на което през март за 6 дни заседна голям контейнеровоз, препречил целия трафик.

Вторият канал работи от 2015 г., но след инцидента президентът Абдел Фатах ас Сиси нареди незабавно прилагане на разработения план и бързото му приключване. Драгажният кораб „Мохаб Мамиш”, най-голямото подобно съоръжение в Близкия изток, пристигна в района през април. Дългият 440 м кораб Ever Given все още е задържан в езеро между двете отсечки на канала, докато вървят споровете за компенсации между египетската администрация и японския собственик „Шоеи Кисен”. Около 10% от световната търговия преминава през канала. Според официални данни това прави около 19 хил. кораба годишно и засядането на Ever Given принуди да чакат стотици кораби. Строен през XIX век от французи и владян от британци, днес Суецкият канал е изцяло собственост на египетската държава.

Най-ново

Избрани