Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военната алма матер – всички оценки са по-високи от предишните

[post-views]

Увеличава се и капацитетът за обучение на студенти.

През настоящата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“ продължи да нараства броят на студентите. Само за последния прием е отчетен ръст на фона на общия спад на приема в страната, с което се изпълнява на 100% утвърдената от Министерския съвет държавна поръчка. Планира се това да продължи, за което ще способства и наскоро увеличеният с решение на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) капацитет  за обучение на студенти във Военната ни алма матер.

„Разкрихме пет нови магистърски специалности – четири в професионално направление „Национална сигурност“ („Индустриална, енергийна и климатична сигурност“, „Киберсигурност“, „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и „Национална сигурност – превенция и защита на инженерната инфраструктура“) и една в професионално направление „Психология“ („Психология в сигурността и отбраната“). По такъв начин общият брой на

магистърските специалности

нарасна от 11 на 16“. Това заяви за военните медии началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов.

Наред с досега провежданото съвместно обучение с Русенския университет „Ангел Кънчев“ по магистърска специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“ през настоящата учебна година продължава дейността по разширяване на междуакадемичното сътрудничество. Започна съвместно обучение на магистри в професионално направление „Национална сигурност“ с Технически университет – София, по специалност „Киберсигурност“ и с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ по специалност „Национална сигурност – превенция и защита на инженерната инфраструктура“. Тази есен предстои да си сътрудничат и с БАН за прием по бакалавърска специалност „Киберсигурност“.

При обучението на слушателите по инициатива на потребителите на кадри беше разкрита нова специализация „Разузнаване, специални операции и електронна война“ в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ в професионално направление

„Военно дело“

По този начин се демонстрира бързо реагиране на заявените потребности.

По отношение на обучението на докторанти през настоящата учебна година пред приключване са всички процедури за подновяване на акредитацията на 10-те докторски програми. „Смятаме за много добър атестат обстоятелството, че досега всички оценки, дадени от НАОА, са по-високи от предишните. Нашите докторски програми традиционно се радват на интерес, за което свидетелства и масовото участие на зачислените докторанти в ежегодно провеждания в Академията курс „Методика на научните изследвания“, категоричен е началникът на ВА „Г. С. Раковски“.

„Имаме основание за гордост, тъй като освен положителната вътрешна оценка от обучаемите Академията се радва и на положителна външна оценка, за което е показателен фактът, че за пета поредна година по проекта „Развитие на рейтинговата система на висшите училища в България” – за 2020 г., Академията беше класирана на първо място в професионално направление „Военно дело” и на второ място в професионално направление „Национална сигурност”, отбеляза още генерал-майор д-р Груди Ангелов.

Очни занятия ще има и в събота, и в неделя

Наред с посочените нови моменти в образователните програми за бакалаври, магистри и докторанти през настоящата учебна година постоянно се усъвършенства и квалификационната дейност – актуализираха се учебно-плановите документации за основните курсове, в съответствие със желанията на потребителите на кадри. Най-добър отговор дават резултатите от ежегодно провежданото (изискване, съгласно чл. 6, ал. 4 от Закона за висшето образование) анонимно „проучване на мнението на обучаемите за качеството на обучението в Академията“. В последния Доклад за резултатите от него за миналата учебна година категорично е посочено пълно одобрение от страна на обучаемите. Разбира се, има и предложения за подобрения, с които ръководството ще се съобрази – например такова предложение е част от очните занятия на студентите в задочна форма на обучение да се провеждат и през почивните дни (в събота и неделя).

Нов документ за Раковски

Младият историк Октай Алиев от гр. Ветово е открил неизвестен документ за дейността на Георги С. Раковски, съхраняван в Истанбулския архив. Той го е представил виртуално на научна конференция, посветена на 200 години от рождението на Раковски, която беше организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Предполага се, че е възможно да има и други, все още не напълно изследвани документи и за дейността на Георги Раковски, както и в други книгохранилища, където едва ли всичко е изследвано обстойно, така, както преди години бяха намерени документи за залавянето и осъждането на Васил Левски, отново в тогавашната столица на Османска Турция.

Докладът на Октай Алиев се нарича „Колко струва да бъде заловен Раковски“, а авторът го е предоставил пред обществеността в една от перлите ни на р. Дунав – гр. Русе. В най-скоро време предстои да бъде публикуван и преводът на документа, което отнема време заради спецификата на езика, на който е написан.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани