Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В очакване на „Ответен удар-21”

[post-views]
В очакване на „Ответен удар-21”

На „Корен” предстои тактическо учение с бойна стрелба на усилен механизиран батальон от 2-ра бригада.

От 26 май до 5 юни на учебен полигон „Корен” ще се състои батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”. В него ще участва 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска бригада, усилен от самоходна артилерийска батарея от 20-и aртилерийски дивизион на бригадата, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, лекопехотен взвод от въоръжените сили на Румъния, танков взвод от въоръжените сили на Гърция и вертолети за огнева поддръжка от ВВС на България и Гърция, както и медицински екипи от Военна болница – Пловдив.

Непосредствено преди същинската част на „Ответен удар-21” командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Светослав Годинов ще проведе мероприятия по интегриране на формированията под формата на тактико-строеви занятия и ротни и батарейни тактически учения, обясни командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов. Целта е, допълни той, да се сглобят и синхронизират действията на многонационалните формирования за изпълнение на бойни задачи. Темата на батальонното тактическо учение с бойна стрелба е на отбранителна тематика и е планирано на базата на фиктивен сценарий, разработен на топографска основа на територията на България.

Какви са задачите на батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”? Първата от тях е 

планиране и провеждане на ефективни бойни действия на тактическо ниво. Друга задача е трениране на формированията от 31-ви механизиран батальон за водене на съвместни бойни действия с придадените формирования от родовете и специалните войски и формирования от страни – членки на НАТО. Останалите задачи са посинхронизиране на действията на маневрените, поддържащите и осигуряващите формирования при провеждане на съвместните действия и ефективно командване и управление на подчинените формирования.

На 2 и 3 юни ще се състои същинската част на тактическото учение с бойна стрелба, а 4 юни е ден за демонстриране на способностите пред високопоставени гости от страните – участнички в учението. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е бригаден генерал Стоян Шопов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра бригада полковник Емил Симеонов.

31-ви батальон – в мисии и учения

Основно военно формирование в „Ответен удар-21” е хасковският 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра бригада. Създаден е на 1 март 2002 г. като 1-ви отделен механизиран батальон в състава на командване „Изток”. От 1 юни  2003 г. той е реорганизиран в 31-ви отделен механизиран батальон. А от 1 юни 2005 г. формированието е преподчинено на 2-ра Тунджанска  бригада. Батальонът се явява наследник на традициите на 10-и Родопски пехотен полк и 31-ви мотострелкови полк.

От 1 юли 2012 г. батальонът увеличава значително  състава си, като в него постъпват голяма част от офицерите, сержантите и войниците от разформирания в същия район в Хасково 97-и артилерийски дивизион. По новия щат са приети също техника, въоръжение и материална част. Военнослужещи и формирования от батальона са участвали в шестмесечните дежурства на контингенти в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК, в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”, в операцията на Международните сили за поддържане на мира и сигурността в Афганистан и други мисии зад граница. Формированието води подготовка и за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер.

Запомнящи учения, в които е участвал батальонът, са „Съюзна сила-11” „Ответен удар-17”, „Балкан-18” и редица други, проведени на полигон „Корен”. Формирование от батальона е включвано и в учения на полигон „Шабла”. Сегашният командир на 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада подполковник Светослав Годинов е роден през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” през 2001 г. със специалност „Мотопехотни войски” и ВА „Георги С. Раковски” през 2015 г. Бил е командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, старши помощник-началник на отделение в щаба на 2-ра бригада, началник-щаб на батальон. От 1 ноември 2018 г. е командир на 31-ви механизиран батальон в Хасково. Участвал е на мисии в Босна и Херцеговина, и в  Афганистан – в Кабул и Кандахар.

Преди 10 години се състоя „Съюзна сила-11”

Преди 10 години на полигон „Корен” се проведе планираното от Сухопътните войски командно-щабно учение „Съюзна сила-11” с 2-ра бригада с командир бригаден генерал Петър Петров и с привличането на войски за бойна стрелба. От състава на бригадата участваха нейният щаб с щабните формирования, 42-ри механизиран батальон, 20-и самоходен артилерийски дивизион, зенитно-артилерийска батарея от 97-и дивизион и част от 31-ви механизиран батальон. Привлечени бяха формирования от Центъра за подготовка на танкови подразделения, 4-ти артилерийски полк, 68-а бригада „Специални сили”, 110-и мобилен полк за логистична поддръжка, 38-и полк за ядрена, химическа и биологическа защита, 55-и инженерен полк, рота „Гражданско-военно сътрудничество”, рота за психологически операции и екипажи от 24-та авиобаза.

Темата на най-голямото учение на Сухопътните войски за 2011 г. бе „Участие на усилена лека пехотна бригада в отбранителна операция на Многонационални съвместни оперативни сили при разрешаване на криза от военен характер.” Целта бе достигането на необходимите оперативни способности на щабовете на войсковите формирования по планиране, подготовка и управление на действията на подчинените подразделения при участие в провеждането на съвместна операция, както и повишаване на полевата натренираност на военнослужещите.

Предната група от бригадата излезе на полигон „Корен” на 12 април за устройване на полевите лагери. На следващия ден – на 13 април, за „Корен” тръгна и основната група. А кулминацията на учението „Съюзна сила-11” бе на 19 април.

При воденето на отбранителния бой бяха създавани обстановки на различни нива, по които командирите взимаха целесъобразни решения за действията на формированията. Отработени бяха събития, свързани с действия по водене на отбранителния бой, оказването на медицинска помощ, нарушаването на КИС, инженерни дейности, логистичното осигуряване, горещи точки, разузнаване и контраразузнаване, както и други инциденти. Отчетено бе, че управлението на бригадата е било устойчиво. Ръководител на „Съюзна сила-11” бе първият заместник-началник на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов. Тогава командир на 31-ви механизиран батальон от 2-ра бригада бе подполковник Данчо Николов. Хасковското формирование участва в учението със своя щаб и  механизирана рота.

„Ответен удар-17”:

                    Финал на всички подготовки

От 13 до 15 юни 2017 г. на „Корен” се състоя тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-17” на тема „Усилен механизиран батальон като преден отряд на сухопътен компонент в настъпление”. Но участниците и ръководството му излязоха на полигона още на 2 юни. Учението бе организирано от щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и представляваше финален етап от подготовката на 31-ви механизиран батальон с командир подполковник Николай Александров и усилващите го формирования. Придадени бяха батарея от 20-и самоходен дивизион на 2-ра бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, група за радиосмущения от разузнавателен батальон, двойка самолети Су-25 от авиобаза „Безмер” и два вертолета от 24-та авиобаза – „Кугар” и Ми-24. Общо участваха 655 военнослужещи.

Както бе по предварително изготвен сценарий, учението започна с извършване на марш на големи разстояния и заемане на район от батальона като резерв на сухопътния компонент. Формированията на батальона понесоха удари от противниковата авиация и действаха по различни обстановки, които създаваше ръководството. Ликвидиран бе въздушен десант в зоната на отговорност. Батальонът имаше готовност да смени първоешелонно формирование, което бе загубило боеспособността си. Той получи задача да заеме запасен район за разполагане в дълбочина на отбраната, да се подготви за изпълнение на задача като преден отряд на сухопътния компонент и да планира, както и проведе операция в дълбочина на противниковата отбрана.

Отработени бяха въпроси по уменията на командира и на щаба на батальона да планират и да извикват авиационна поддръжка при изпълнение на задача в дълбочина на противниковата отбрана. Вертолет Ми-24 охраняваше зоната за медицинска евакуация, извършена с „Кугар”.

Учението допринесе за нарастване на бойните способности на командирите, щаба и личния състав чрез повишаване на полевата натренираност, практическите умения и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури за провеждане на дълбоки операции в защита на териториална цялост на страната. Офицер, планиращ учението, бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер, провеждащ учението, бе командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, директор на учението бе полковник Недялко Ников – заместник-командир на 2-ра бригада. Още на полигона бе направен частичен разбор на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-17”. То бе определено като финал на всички подготовки, проведени от началото на годината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани