Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На голямата сцена в Народния театър: Легендарен руски изобретател и двоен агент – музика, любов и шпионаж

[post-views]
На голямата сцена в Народния театър:  Легендарен руски изобретател и двоен агент – музика, любов и шпионаж

За първи път след премиерата си заради пандемията довечера спектакълът „Теремин: музика, любов и шпионаж” ще се играе на голямата сцена на Народния театър. А в антракта, във фоайето на Първи балкон, също за първи път зрителите лично да изпробват наживо инструмента тереминвокс, на какъвто са свирили световни музиканти и… Ленин.

Представлението ни пренася в 30-те г. на миналия век в Америка, за да ни запознае с изумителната съдба на един от най-мистичните руски изобретатели – Лев Теремин. Сюжетът е много увлекателен.

Самият живот на Лев Теремин е достоен за епичен сериал. Съветският учен, изобретател и двоен агент живее сред разкош, но и сред бедност своите 97 години, в които всичко е било на границата: гениалност, любов, отчуждение, световно признание и падение. Изобретението, което му донася световна известност, е удивителният безконтактен инструмент тереминвокс. Изобретателят е учил Ленин да свири на него, а в свои изпълнения го използват световни музиканти като Жан-Мишел Жар, групите Пинк Флойд, Лед Цепелин, Бийч Бойс. На тереминвокс е свирил и Чарли Чаплин. Тоновете на инструмента се управляват безконтактно с ръце: лявата контролира силата на звука, а дясната – височината на тона.

Спектакълът на режисьора Валентин Ганев в сътрудничество с Николай Гундеров ще се играе и на 29 юни. Самият той след 20 г. и стотици представления като актьор играе (и свири) в театралния си хит „Контрабасът”. В актьорския състав са Стефания Колева, Руси Чанев, Николай Гундеров, Гергана Змийчарова, Деян Ангелов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, а в ролята на Лев Теремин е Стефан Додуров.

Единият от инструментите в спектакъла е подарък от самия автор, чешкият драматург и писател Петър Зеленка. Самият той нарича пиесата си „драматизиран документален филм”. Разказ за човек, поробен от историята, без свобода на самоопределяне, поведение и воля. Човек, който никога не се учи от драматичните събития в живота си, който преминава през Първата световна война, болшевишката революция и глада в Русия през 1920 г., Голямата депресия в Америка, комунистическия Гулаг и Втората световна война. А той го среща и с наистина изключителни личности на ХХ век…

Среща с книгата – вход свободен

За втора година пред НДК асоциация „Българска книга” разполага изложението на Пролетния базар на книгата. То ще продължи седмица – между 31 май и 6 юни от 10,00 до 20,00 ч., а в последния ден, неделя – от 10,00 до 19,00. Мотото на изложението е „9% ДДС върху книгите – за по-четяща и по-образована нация”, като издателите предлагат мярката, приета по време на пандемията, да остане постоянна.

Хиляди книжни заглавия ще изкушават в тези дни почитателите на книгата, а жълтата шатра на Литературния кът ще приютява многобройните четения и срещи с автори и книгоиздатели и търговци. Ще има многобройни премиери на нови заглавия. Тази пролет издателствата на базара са над 120, а предложенията са им за читатели от всички възрасти. Обичайно, част от заглавията са на военна тематика – от класиката до нови заглавия. Културната програма на изложението и информацията за изложителите са достъпни на фейсбук страницата https://www.facebook.com/events/258402156022003

Фонд „13 века България награждава творци на перото

„Времеубежище” на Георги Господинов взе наградата „Роман на годината” на Националния дарителски фонд „13 века България” в навечерието на най-българския празник 24 май.

На десетото си издание наградата беше връчена от изпълнителния директор на фондацията Слава Иванова за втори път на един и същи автор. Отличеното заглавие беше гласувано непосредствено преди тържеството по награждаването в Литературен клуб „Перото” на НДК от членовете на журито с председател проф. д.ф.н. Амелия Личева. Тя аргументира избора на колегите си с европейското светоусещане в творбата на Георги Господинов. А националната награда за къс разказ „Рашко Сугарев” за автори до 35 г. за тази година получи Йордан Д. Радичков, внук на именития и обичан български автор. Младият писател е 35-ят носител на приза също на НДФ „13 века България” за творбата си „Кучешки живот” и доказа, че свети със собствена светлина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани