Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите и обновени наградни знаци на МО

[post-views]
Новите и обновени наградни знаци на МО

Символите на националното ни достойнство и величие.

Наградната система на всяка държава и армия е една от основите на чувството за принадлежност и гордост. Българите имаме не само необходимост, но и пълното право да се гордеем с нашата история и с героизма на нашите предци. Преди години емблематичният директор на Националния военноисторически музей полковник Петко Йотов казваше, че няма българско семейство, в което да няма загинал, пострадал или поне участвал във войните за национално освобождение и обединение. Министерството на отбраната обяви в заповед на министъра наградните знаци и определи техните статути и проекти. Сред тях има и нови наградни знаци, които запълват една досегашна празнина. Благодарение на активното съдействие на полковник Петко Петков от военното ведомство вестник „Българска армия“ представя част от новите наградни знаци.

Една от целите за обявяване на наградните знаци е утвъждаването и развитието на българските военни традиции, опазването и предаването на поколенията на войнските ни ценности и добродетели, а също и издигане на авторитета на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. По този начин се постига ефектът на запазване и усъвършенстване  на традициите по награждаване на военнослужещи и цивилни служители.

Със заповеди на министъра на отбраната бяха обявени наградните знаци на Министерството на отбраната и бяха определени техните статути, графични проекти и старшинство.

Българската държава има дълбоки традиции в отдаването на признание и почит към заслужилите български и чуждестранни военнослужещи, цивилни служители и граждани. Удостояването с наградни знаци е в основата на наградната система на Министерството на отбраната.

Именно с тази цел, но и с цел обогатяване на наградната ни система с отделна заповед бяха учредени и новите наградни знаци на МО.

Заради възниикнала необходимост от осъвременяване на символите и въвеждане на емблемата на Министерството на отбраната за използване в официалната и протоколно-представителната дейност с отделна заповед тя беше обновена и обявена.

Със заповедта за обявяване на наградните знаци са определени: почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“, награден знак „За принос към Министерството на отбраната“, награден знак „За доблестна служба“, награден знак „За принос за сътрудничество“, награден знак „За вярна служба под знамената“, награден знак „За военна доблест“, награден знак „За участие в мисия“, награден знак „За отлична служба“, награден знак „За прослужени години в Българската армия“, награден знак „За дсостойнство и чест“.

Със заповедта за учредяване на наградни знаци са обявени: награден знак „За принос за сътрудничество“ и награден знак „За прослужени години в Българската армия“.

Със заповедта за обявяване и използване на емблемата на МО и на Щаба на отбраната са представени двете обновени емблеми, които се превръщат в неразделна част от протоколно-представителната дейност на МО.

Променени емблеми на Военното ведомство и Щаба на отбраната

Емблемата на Министерството на отбраната изразява силата и решимостта в отбраната на независимостта и суверенитета на българския народ и страната ни. В центъра на емблемата се намира изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, във формата на щит. В основата е трикольорна лента, която покрива долната част на клонките.

Тази емблема може да се използва в официалните интернет страници на МО, Българската амия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в печатни материали, покани, флаери, плакати, бланки и др.

Емблемата ще се използва също и за изработването на плакети и знаци на МО от името на министъра на отбраната, заместник-министрите на отбраната и постоянния секретар на отбраната.

Емблемата на Щаба на отбраната изразява единството на Видовете въоръжени сили на Република България за гарантиране на свободата и независимостта на страната. В центъра й се намира изправен с острието нагоре войнски меч, символизиращ Сухопътните войски. Зад меча се намират две кръстосани котви, които са символи на Военноморските ни сили. Котвите са разположени върху крило, което пък е символ на Военновъздушните сили.

Силите и средствата от Съвместното командване на силите и от Съвместното командване на специалните операции участват във всички видове среда – вода, въздух и земя, като по този начин всички посочени символи са в сила и за тях.

Емблемата на Щаба на отбраната се използва в официалните интернет страници на Министерството на отбраната, Щаба но отбраната, когато се използва такава, както и при изработването на плакати, покани, флаери, бланки и др.

Използването на двете емблеми по различни поводи предварително трябва да се съгласува с наачалника на Отдел „Протокол“ в Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, който има право да предоставя електронните формати на проектите и техническите спецификации с описанията им.

Почетният знак „Свети Георги“

Почетният знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ се предоставя за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната, както и за изграждане и развитие на Българската армия и военното дело. Той може да се дава и за принос, свързан със създаването, развитието и укрепването на сътрудничеството във военната област.

С този знак се награждават военнослужещи от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, цивилни служители, български граждани, резервисти и запасни, както и чуждестранни граждани.

Награждаването с почетния знак „Свети Георги“ се извършва с мотивирано предложение и със заповед на министъра на отбраната, като той или оправомощено от него лице връчват наградата.

Отличаването на даден заслужил човек с дадена степен на съответния вариант на почетния знак на МО се извършва съобразно заеманата длъжност в служебната йерархия и е еднократен акт.

„За принос към Министерството на отбраната“

С наградния знак „За принос към Министерството на отбраната“ се награждават български граждани за техните заслуги и принос към Министерството на отбраната и за издигането на неговия престиж. Знакът може да бъде получен и от български граждани, които пребивават постоянно в чужбина – за принос, свързан с укрепването на двустранните отношения на Министерството на отбраната със съответната страна в областта на военното дело.

Чужди граждани, които имат принос и заслуги, свързани със създаването, развитието и укрепването на двустринните отношения във военната област с Министерството на отбраната също могат да бъдат отличени с този награден знак. Той има формата на кръст, покрит с бял емайл. Всяко от четирите рамена на кръста се състои от един плосък и шест скосени лъча, всички със златни полирани кантове. В средата на аверса, в ажурно изработен медальон е поставен златен, коронован български лъв. Наоколо има два елипсовидни пръстена: външният е покрит със златен, а вътрешният – с червен емайл.

Върху реверса на знака, върху елипсовиден пръстен са изписани надписите „За принос“ и „Министерство на отбраната“.

Наградният знак „За принос към Министерството на отбраната“ има миниатюра, която представлява умалено копие на знака и е предназначена за носене на официално цивилно облекло, на приеми и в други тържествени случаи. Награждаването се извършва чрез мотивирано предложение и със заповед на министъра на отбраната, от него или оправомощено от него лице.

„За вярна служба под знамената“

С награден знак „За вярна служба под знамената“ се награждават военнослужуещи от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и резервисти и запасни за заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната и изграждането и развитието на Българската армия и на военното дело. Наградният знак има четири степени. Всички варианти и степени имат лентичка за всекидневно носене за военнослужещи. Лентичката, върху която има вградена миниатюра на съответната степен на знака, се носи над горния ляв джоб на всекидневната униформа.

Награждаването с този знак се извършва също след мотивирано предложение от министъра на отбраната, от него или оправомощено от нвего лице.

Министърът на отбраната може да бъде награден с първа степен на този знак, само след като бъде освободен от заеманата длъжност. Награждаването се извършва еднократно, със съответната степен.

С първата степен на този знак се награждават още началници на отбраната, заместник-министри, заместник-началници на отбраната, командващите и командирите на видовете Въоръжени сили, както и други лица по решение на министъра на отбраната.

Със следващите степени могат да се награждават директори на дирекции, командири от различни нива, както и сержанти, старшини, войници и матроси.

„За отлична служба“

С награден знак „За отлична служба“ се награждават офицери, офицерски кандидати, сержанти и старшини, войници и матроси за прослужени  10 или 20 години отлчна служба в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Наградният знак е в два варианта и има две степени.

Всички варианти и степени на знака имат лентичка за всекидневно носене, повтаряща цветовете на лентата на знака, с прикачена върху нея римска цифра ХХ или Х в зависимост от броя на прослужените години.

Върху лентичката на офицерския знак, около римската цифра е поставен и лавров венец. Лентичката за всекидневно носене във всяка степен се носи над горния ляв джоб на всекидневната униформа.

Награждаването се изврършва по решение и със заповед на министъра на отбраната. Знакът се връчва лично от министъра на отбраната или от оправомощено от него лице след мотивирано предложение, направено по команден ред.

„За прослужени години в Българската армия“

С награден знак „За прослужени години в Българската армия“ се награждават офицери, офицерски кандидати, сержанти и старшини и войници и матроси за прослужени 5, 15 или 25 години добросъвестна и безукорна служба в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Наградният знак е в два варианта и три степени. Всички степени на двата варианта на знака имат правоъгълни летнички за всекидневно носене, повтарящи цветовете на техните ленти.

Лентичката за всекидневно носене към всяка степен се носи над горния ляв джоб на всекидневната униформа. Награждаването с награден знак „За прослужени години в Българската армия“ се извършва при съответните прослужени години и на основата на мотивирано предложение със заповед на министъра на отбраната по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май. Връчва се от министъра на отбраната или от оправомощено от него лице.

За удостояване с настоящия награден знак военнослужещият не трябва да е наказван с дисциплинарно наказание през предходните 5, от 5 до 15 и от 15 до 25 прослужени години, за съответните степени. На наградените лица се връчва грамота, а имената на наградените се обявяват със заповед на министъра на отбраната.

„За достойнство и чест“

С награден знак „За достойнство и чест“ се награждават ветерани от войните, военноинвалиди, военнослужещи от резерва и запаса на Въоръжените сили, за активна дейност в подкрепа на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили.

Наградният знак „За достойнство и чест“ има два варианта – за офицери от резерва и запаса и за офицерски кандидати, сержанти, старшини, войници и матроси от резерва и запаса.

Награждаването с този знак се извършва след мотивирано предложение по команден ред или от председателя на военнопатриотичната организация със заповед на министъра на отбраната. Знакът се връчва от министъра на отбраната  или от оправомощено от него лице.

„За принос за сътрудничество“

С този награден знак се награждават военнослужещи, цивилни служители и граждани за техните заслуги за укрепването, развитието и задълбочаването на сътрудничеството във военната област, отбраната и сигурността. Знакът се предоставя също и за популяризиране на достиженията на МО и БА във военното сътрудничество и в партньорството в отбраната и сигурността на всички нива, в национален и в международен план.

Наградният знак е без степени и е изготвен от бял метал. Награждаването с награден знак „За принос за сътрудничество“ се извършва еднократно и на основата на мотивирано предложение, утвърдено със заповед на министъра на отбраната. Връчва се от министъра на отбраната или от оправомощено от него лице.

На наградените лица се връчва също така и грамота, а имената им се обявяват със заповед.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани