Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма признаци, че Иран ще спази условията на ядрената сделка, за да бъдат отменени санкциите, заяви Блинкън

[post-views]
Иран заяви, че е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

Няма признаци, че Иран ще спази условията на ядрената сделка, за да бъдат отменени санкциите, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю по Ей Би Си, цитирано от Ройтерс.

Непреките преговори във Виена показаха, че всяка от страните знае какво трябва да направи, за да се върне към спазване на споразумението, заяви той.

„Това, което още не сме видели, е дали Иран е готов и има волята да вземе решение, че трябва да направи това. Това е тестът и все още нямаме отговор“, добави американският първи дипломат.

Вашингтон изчаква, за да види дали Северна Корея иска да води преговори за денуклеаризация на Корейския полуостров, добави той. „Топката е в тяхното поле“, подчерта Блинкън. Той увери, че САЩ не приемат и не са длъжни да приемат ядрения статут на Пхенян, но „това е труден проблем“, който не беше разрешен от предишните американски администрации, независимо от партийната им принадлежност и изпробваните различни подходи. Вместо това севернокорейската ядрена програма е станала по-опасна.

Позицията на президента на САЩ Джо Байдън е, че най-добрият начин за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров е дипломацията със Северна Корея, заяви Блинкън.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Америка продължава да държи на решението с две държави за конфликта в Близкия изток. „В крайна сметка това е единственият начин да се гарантира бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава и единственият начин да се даде на палестинците държава, на което те имат право“, добави Блинкън.

Достигането на това решение обаче не е актуален въпрос, подчерта той. За момента трябва да се постигне спазване на примирието и да се вземат мерки за възстановяване на Газа. Необходимо е да се помогне на живеещите в анклава палестинци, въпреки че територията остава в ръцете на Хамас, добави Блинкън.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани