Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Открито беше тактическото учение „Balkan Sentinel 21“

[post-views]
Открито беше тактическото учение „Balkan Sentinel 21“

Тактическото учение с бойни стрелби „Balkan Sentinel 21“ беше открито с официална церемония днес, 23 май, на учебен полигон „Ново село“. Военнослужещите от страните-участнички България, Грузия и САЩ бяха приветствани от бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

„Учението „Balkan Sentinel 21“ е едно от серията свързани учения „Defender Europe 21“, което дава възможност за усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост в национален и съюзен формат“, каза той в обръщението си към участниците. „Съвместното изпълнение на задачите ще бъде ярка демонстрация на професионализма на военнослужещите от България, Грузия и САЩ и на готовността ни да споделим общи ценности, опит и знания“, заяви бригаден генерал Дешков и подчерта възможността за подобряване на цялостната координация със съюзниците и партньорите и за изграждане на единство с тях, която учения от такъв характер предоставят.

Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Balkan Sentinel 21“ се провежда на територията на Учебен полигон „Ново село“ с участието на до 600 военнослужещи от Сухопътните войски на Република България и до 250 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ и Грузия. Сред основните цели на „Balkan Sentinel 21“ са повишаване на оперативната съвместимост и сътрудничество с коалиционните съюзници и страните-партньори, на способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана с партньорите, както и интегриране и ефективно управление на придадените формирования.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани