Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Патриотични графити

[post-views]
Патриотични графити

Ликът на бойния ас Списаревски краси блок в „Банишора”.

Похвална инициатива са подели активисти от Българския младежки комитет – украсяват с крилати мисли не особено лицеприятните фасади на панелките в софийския квартал „Банишора”. Мисли на изтъкнати наши възрожденци като Любен Каравелов и Симеон Радев – авторът на „Строители на съвременна България”, както и на бойния ни ас от Втората световна война – капитан Димитър Списаревски.

Информацията за Български младежки комитет в интернет е повече от оскъдна, Фейсбук страницата им е заличена, а на сайта им фигурират само две публикации.

В първата съюзът е представен с думите: „Ние сме група младежи, отдадени на своето Отечество. Смятаме за важно да възродим идеалите и морала, съхранили България през вековната ни история. Векове, изпълнени с много премеждия, събития и страдания, гръмки победи и национални катастрофи. Целта на нашия комитет е да подпомагаме и развиваме всячески инициативи, които са общественополезни и възпитават младите поколения на любов към род и Родина. Първоначално ще започнем с правенето на патриотични графити на различни места из София, идеята е да разгърнем дейността си и с други мероприятия. Човек, осъзнал величието и непреходността на Отечеството си, няма да го напусне, а ще се бори за неговите благоденствие и просперитет!” Втората, и засега последна публикация на страницата на БМС, е посветена на тяхната първа просветителска инициатива. Един от техните членове е изнесъл презентация в 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров” на тема Апостол войвода – Ениджевардарското слънце. Присъствали са ученици на възраст 16, 17 и 18 години. Преди прожекцията е била засегната темата за въоръжените пропаганди в Македония и разликата им с освободителното движение на ВМОРО, интересите на Великите сили и регионалните ни съседи за малка и слаба България и добродетелите, които са съхранили нацията ни през вековете.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани