Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът: Уважението към културните и духовни връзки между България и Сърбия е пример за младите хора от двете държави

[post-views]

Уважението към културните и духовни връзки между България и Сърбия е пример за младите хора от двете държави. Днес заедно показваме, че независимо от различията си, сме способни да решаваме по разумен начин с мъдрост и с постоянство всичко, което до момента ни е разделяло. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията, на която заедно със своя сръбски колега Александър Вучич, откриха паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в Цариброд (Димитровград). Първата копка за изграждането на паметника в двора на училището, което носи името на славянските първоучители, бе направена от двамата президенти при посещението на Румен Радев в Сърбия през 2018 г.

Президентът: Уважението към културните и духовни връзки между България и Сърбия е пример за младите хора от двете държави

Ние сме близки не само географски, но и духовно, подчерта още президентът и добави, че откритият паметник в навечерието на 24 май е символ на  културната близост между България и Сърбия и между двата съседни народа.

„Младите хора виждат днес пример за приятелство и сътрудничество и се надявам, че ще го следват и в бъдеще“, посочи Румен Радев. Държавният глава отбеляза и взетото в Сърбия решение  24 май да се почита официално като Ден на славянската писменост и култура.

„Изградихме прекрасен паметник, надписан и на сръбски, и на български език. Учили сме и глаголица, и кирилица. За нас е важно да гледаме и да градим бъдещето“, заяви сръбският президент Александър Вучич на церемонията и добави, че сръбският народ приема българите като братя. Той изрази увереност, че двата народа могат по най-добрия начин да развият своите отношения и да подпомогнат развитието на региона. „Искаме всички българи, които живеят на територията на Сърбия, да имат право на свой език, на свои учебници, да обичат своята родина и своя български народ“, подчерта Александър Вучич.

Двамата президенти присъстваха на рецитал на ученици от гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ на български и сръбски език. Държавният глава Румен Радев връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на Братислав Стаменов, настоящ директор на гимназията, и Почетния знак на президента на г-жа Снежана Симеонова – бивш дългогодишен директор на гимназията. Румен Радев и Александър Вучич разгледаха ремонтираната сграда на училището, неговата библиотека и откритите спортни игрища.

Източник: president.bg

Най-ново

Виж още

Избрани