Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден за демонстриране на способности пред високопоставени гости и медии на учението „ Balkan Sentinel – 21”

[post-views]
Ден за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на учението  „ Balkan Sentinel – 21”

Медиен ден на националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Balkan Sentinel – 21” ще се проведе на 31 май 2021 г. на учебен полигон „Ново село“.

„ Balkan Sentinel - 21”

 Учението „Balkan Sentinel – 21” е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe – 21“ и се провежда от 21 май до 4 юни 2021 г. на Учебен полигон „Ново село”, с участието на близо 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България (3-ти механизиран батальон и придадени формирования от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти). В учението ще участват до 100 единици бойна и специализирана техника, сред които танкове, самоходни артилерийски установки, бойни бронирани машини и минохвъргачки.  Непосредствената авиационна поддръжка ще се изпълнява със самолети Су-25 и вертолети Ми-24 и „Кугар“ от състава на ВВС. В учението участват също до 190 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ  с една механизирана и една инженерна рота и до 90 военнослужещи от Грузия в състав една пехотна рота.

„ Balkan Sentinel - 21”

Темата на тактическото учение е „Участие на усилен механизиран батальон в провеждане на контраатака на сухопътен компонент“.

Основните цели на учението са да се повиши оперативната съвместимост и сътрудничеството между участниците от коалиционните и страните партньори, да се инегрират и да се управляват ефективно придадените формирования и да се повишат способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, директор на учението е заместник-командирът на 61-ва механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани