Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко: Протасевич готвеше кървав бунт, но не знаех, че е в самолета

[post-views]
Лукашенко: Протасевич готвеше кървав бунт, но не знаех, че е в самолета

Задържаният журналист, активист и съосновател на водеща онлайн платформа Роман Протасевич е планирал „кърваво въстание“ срещу страната, която междувременно е подложена на атака от „недоброжелатели“ в чужбина и „хибридна война“. В Беларус обаче не може да има повече улични протести в мащаба, каквито имаше миналото лято.

Това бяха първите коментари, отправени от беларуския президент Александър Лукашенко, след като нареди да бъде отклонен пътнически самолет от Атина до Вилнюс към Минск за ареста на Протасевич заради организация на протестите през лятото.

Европейският съюз обяви нови санкции срещу Беларус и затваряне на въздушното пространство за държавния авиопревозвач. Авиопревозвачи по света са изправени пред решението дали да избягват въздушното пространство. Минск ще отговори на санкциите, например със забрана на вноса на някои стоки и ограничаване на транзита през страната в отговор на действията на Запада.

Авиационният регулатор на ЕС EASA обяви тази сутрин, че всички авиолинии, регистрирани в държави от блока, и такива от страни извън него, летящи до еврочленка, да избягват Беларус освен в краен случай. Причината, пише EASA, е че „обстоятелствата около тези действия хвърлят сериозни съмнения за уважението, което показва Беларус за правилата на гражданската авиация“.

Формално европейските министри на транспорта се очаква до одобрят решението за забрана на „Белавия“ да лети до ЕС и препоръка европейски компании да избягват Беларус на срещата си на 3 юни.

В парламента Лукашенко опита да защити действията на Минск, като каза, че и „извън страната“ е било известно присъствието на „терорист“ на борда. Съобщението, че в самолета на „Райънер“ има бомба, пристигнало от Швейцария в летищата в Атина, Вилнюс и Минск едновременно.

Само допреди ден вината за бомбената заплаха се вменяваше на радикалната организация „Хамас“. От движението няколко пъти коментираха, че единственият им интерес е свързан с палестинската кауза и че дори не е в стила им да поставят бомби. От заместник-ръководителя на политбюрото на „Хамас“ Муса Абумарзук дойде дори индиректна критика за липсата на свобода на словото в Беларус.

„“Хамас“ или не „Хамас“ – днес това няма никакво значение“, каза Лукашенко. „Екипажът (на полета на „Райънер“) имаше време, за да вземе решение (дали да кацне в Минск).“ Беларус твърди, че авиодиспечерите само препоръчали на екипажа да кацне в Минск и пилотът сам избрал „най-близкото летище“ (което всъщност е Вилнюс).

Едновременно с това Лукашенко не знаел, че Протасевич е бил на борда, но ако знаел, щял да отклони самолета. Тази версия се оспорва – според „Райънер“ на борда на самолета вероятно е имало агенти на беларуската КГБ, останали в Минск след кацането там.

Преди малко Кремъл заяви, че няма защо да не вярва на версията на Лукашенко за събитията от неделя.

Протасевич, който живееше в чужбина, е бивш главен редактор и съосновател на „Нехта“ – група от канали в социални мрежи, които бяха важен глас по време на демонстрациите в Беларус срещу обявеното преизбиране на Лукашенко на 9 август миналата година.

Междувременно се появи нов видеозапис, този път с приятелката на Протасевич – 23-годишната София Сапега – също задържана на летището в Минск. Руската гражданка Сапега заявява, че е редактор на „Черната книга“, канал в „Телеграм“, публикувал лични данни на беларуски служители на реда – в страната това е престъпление.

Според бащата на Сапега, Сергей Дудич, тя ще прекара два месеца в следствения изолатор. Сапега учи във Вилнюс, а в Гърция е била заедно с Протасевич, където освен на почивка той е бил за посещението на Цихановска.

Подобен клип бе разпространен и с думи на самия Протасевич, който твърдеше, че отношението към него е добро и че вече дава „признания“ за ролята си в организация на протестите. И за двата видеоклипа опозицията, а и близки на двойката, твърдят, че са направени под натиск. Това каза и опозиционният лидер Святлана Цихановска, а съветникът ѝ Франак Вячорка написа, че Сапега, изглежда, е заставена да направи признания за „престъпления, които не е извършила“ и е виновна, че е „приятелка на Роман (Протасевич)“.

Според екипа на Цихановска вече се готвят нови демонстрации.

Според в. „Новая газета“, който цитира запознат с материал по делото източник, Сапега се обвинява в организиране на масови безредици с насилие и на неразрешени „групови действия“. Руското външно министерство вече е заявявало, че тя е заподозряна в престъпления, извършени между август и септември 2020 г.

Събеседник на вестника казва, че в следствения изолатор, където се намира Сапега, не е допуснат адвокатът ѝ Александър Филанович, а само служебен защитник.

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани