Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Одобрен е проект на техническо споразумение относно поддръжката на щаба на Съвместното командване за поддръжка и осигуряване JSEC ТАА

[post-views]

Министерският съвет одобри проект на Техническо споразумение относно организацията, финансирането, администрирането, попълването с личен състав и поддръжката на щаба на Съвместното командване за поддръжка и осигуряване (JSEC ТАА).

През 2016 година се проведе функционален преглед на командната структура на НАТО, резултатите от който показаха необходимостта от нейното адаптиране към новите геостратегически реалности. В тази връзка беше разработен план за поетапно въвеждане на нова Адаптирана командната структура. Целта е повишаване на способностите на Алианса за защита на териториалната цялост на страните членки в изпълнение на задълженията по чл. 5 от Вашингтонския договор.

Освен промени в структурата и задачите на съществуващите щабове, се наложи създаването на нови такива със специфични функции. Една от тези новосъздадени структури е щабът на Съвместното командване за поддръжка и осигуряване (JSEC), разположен в гр. Улм, Германия. JSEC ще изпълнява задачи по гарантиране на сигурността и свободата на придвижване и защита на силите в тилната част на зоната за отговорност на НАТО. JSEC постигана начални оперативни способности през октомври 2019 година, а пълни оперативни способности следва да бъдат постигнати до края на месец септември тази година. Рамкова страна за JSEC е Германия, а участие са заявили общо 21 съюзни държави, сред които и България, която ще попълва една офицерска длъжност в командването.

С участието си в щаба, България дава своя принос както към Адаптираната командна структура на НАТО, така и за успешното изпълнение на мисията на Съвместното командване за поддръжка и осигуряване.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани