Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предислоцират самолетоносач в подкрепа на изтеглянето от Афганистан

[post-views]
Американски ядрен самолетоносач акостира в Южна Корея

Американските власти разчитат на предислоцирането на атомния самолетоносач „Роналд Рейгън” в Близкия изток в подкрепа на извеждането на войските от Афганистан.

Според информация на „The Wall Street Journal”, самолетоносачът в момента е в базата Йокосука в Япония и ще я напусне през лятото. Очаква се той да бъде пренасочен към близкоизточния регион, където ще остане най-малко четири месеца.

Изданието подчертава, че „Роналд Рейгън” е единственият самолетоносач на Седми флот на ВМС на САЩ, в чиято зона на отговорност влиза западната част на Тихия океан и източната част на Индийския океан. „Роналд Рейгън” е с повече от 100 000 тона водоизместимост и може да носи до 90 самолета и хеликоптера.

Вчера Централното командване на САЩ (CENTCOM), чиято зона на оперативна отговорност включва Централна Азия и Близкия изток, обяви, че процесът на изтегляне на американските войски от Афганистан е завършен между 16 и 25%.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата чуждестранна военна кампания в американската история, започнала през октомври 2001 г. Изтеглянето на отделни единици и премахването на оборудването започна в края на миналия месец. Очаква се американските войници да напуснат страната до 11 септември. В пика на операцията през 2010-2013 г. броят на американските войски и техните съюзници в Афганистан надхвърли 150 000 души.

Източник: /БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани