Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

The Times: Великобритания е изразходвала милиарди за танкове, които не могат да стрелят в движение

[post-views]
Лондон призна: Опитва да освободи британци срещу дълг към Иран

Обединеното кралство е похарчило 4,5 милиарда долара за разработването на нов тип леки танкове, които не могат да стрелят в движение, въпреки че според експертите мобилността е от решаващо значение в съвременната военна доктрина, пише The Times.

Както припомня авторитетното лондонско издание, бронираният автомобил „Аякс“ прави страхотно впечатление на администрацията на британския премиер Дейвид Камерън. Толкова добро впечатление, че тогавашният първи човек на Даунинг Стрийт 10 решава, след като получава мнението на военните лидери, да поръча 589 от тези леки танкове.

Оттогава няколко пъти се отлагат сроковете за доставка и армията все още чака машините. The Times обаче разкрива, че при новите танкове са забелязани технически проблеми, включително висок шум вътре в бронирания автомобил, но по-важното е, че оръжейните системи не могат да стрелят в движение поради силни вибрации.

Въоръжен с 40-милиметрово оръдие и леки картечници, „Аякс” е предназначен за тясна подкрепа на пехотни и разузнавателни подразделения. Фактът, че не може да стреля в движение, го прави безполезен в тази роля.

Въпреки това британското правителство вече е похарчило 3,2 милиарда лири за леките танкове от общо планираните 5,5 милиарда, посочва Times след преглед на документите на Министерството на отбраната.

Парламентарните органи, които наблюдават държавните разходи, са много недоволни, а източници на The Times твърдят, че дори след изразходването на такива колосални средства, налице няма нито един брониран автомобил.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани