Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Емблематични предмети от социализма показват в Етъра

[post-views]
Емблематични предмети от социализма показват в Етъра

В Етнографския музей „Етър“ край Габрово, чийто калдъръм отвежда към възрожденското минало на балканджиите, намериха място предмети и уреди от времето на социализма.

Повечето от експонатите са от Националния политехнически музей в София, но има и вещи, събрани чрез кампанията, която музеят обяви.

Изложбата е озаглавена „Техниката около нас от времето на народната власт“.

Тя е подредена в една от къщите от чаршията. Изложбеното пространство е над работилницата, в която може да се види как навремето с помощта на животинска сила предците ни са извличали шарлан.

На входа на експозицията е разположен макет на трабант.

„Това е една закачка към посетителите. Интересно е не само за децата, но и за възрастните“, казва уредничката Даниела Димкова. На посетителите се раздава и брошура, която обяснява, че трабантът е направен от дуропласт, съдържащ вълна, пластмаса и картон и затова конструкцията е била толкова здрава.

След снимка в трабанта, посетителите продължават към една от двете малки зали с предмети и уреди, предоставени от Националния политехнически музей в София. Тук са пишещата машина „Хеброс“ и компютърът „Правец“.

Могат да се разгледат пособия, с които всички си служеха допреди 30-тина години. Според организаторите в музея така се насърчава диалогът между поколенията.

В една от залите са изложени предмети и уреди, дарени на музея, след като бе обявена кампания за набирането им.

Пеньоар на цветя, каквито носеха домакините в социалистическа България, връща живелите по онова време към спомена за домашния уют.

Подредени са и радиоапарати, от които за децата сутрин кукуригаше ранобудното петленце.

До тях са грамофонът, телевизорите „София“ и „Велико Търново“, тежките юргани, плетива от чиста вълна, детски играчки.

В изложбата са намерили място и домакински уреди, включително легендарният чушкопек – посочен за връх в българската битова революция на 20 век, според една класация отпреди десетина години.

Попълването на експозицията продължава, за да може:

„Да покажем на днешното поколение как от готвенето на открито огнище в една възрожденска къща се преминава през желязна печка на дърва, за да се стигне до електрическата печка, която коренно променя и улеснява живота“, разказва Даниела Димкова.

За да се запази тази битност от времето на социализма, от етнографския музей апелират към хората да дарят вещи, които вече не са им нужни.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани