Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Словакия са се оттеглили от турско военно учение заради участие на СКТР

[post-views]
Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

За оттегляне на САЩ и Словакия от учение в Турция заради участие на части от непризнатата Севернокипърска турска република съобщава гръцката телевизия Скай.

За оттеглянето на Словакия е съобщил словашкият външен министър Иван Корчок на гръцкия си колега Никос Дендиас по време на срещата на външните министри на ЕС. Преди това аналогично действие са предприели и САЩ в сряда, за което е съобщил турският вестник „Хюриет“.

Според съобщението на гръцкото външно министерство Дендиас и Корчок са имали кратка среща в рамките на неформалната среща на европейските министри в Лисабон. Словашкият министър е казал на Дендиас, че страната му се оттегля от учението и е подчертал привързаността на Словакия към международното право и европейската солидарност.

От своя страна гръцкият външен министър е благодарил за бързата реакция на Словакия. Преди него Гърция координирано с Република Кипър е направила съответните постъпки.

В съвместното учение „Анадолски феникс“ от 24 май до 4 юни Анкара беше планирала да участват освен турски сили и части от САЩ, Словакия, Катар, Азербайджан и от окупирания Северен Кипър.

Източник: bta.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани