Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масова евакуация в Конго заради очаквано мощно изригване на вулкана Нираконго

[post-views]
Засилена вулканична активност: Изригна Стромболи – „Фарът на Средиземноморието“

Масова евакуация в Демократична република Конго заради очаквано ново мощно изригване на вулкана Нираконго. По данни на властите над 500 хиляди души са напуснали домовете си в град Гома, намиращ се в непосредствена близост до вулкана, който преди седмица причини смъртта на 30 души и нанесе мащабни разрушения.

Хиляди хора, някои с коли, други с мотори или пеша се надпреварват с времето в опит да избягат от град Гома, заради грозящата ги непосредствена опасност. Евакуацията е затруднена от блокирани ключови пътни артерии на града, както и от затворените летища.

Седмица след изригването на вулкана Нираконго, сеизмичната активност остава висока. Учените очакват ново мощно изригване, което този ще засегне по-гъсто населената част на град Гома.

Една характеристиките на вулкана Нираконго е бързо разпространяващата се лава, която може да достигне до 91 км. в час, и съпътстващите я  токсични метанови пари, които представляват опасност за живота и здравето на хората.

Ново изригване може допълнително може да влоши хуманитарната ситуация в град Гома, предупреждават различни неправителствени организации.

Припомням, че при изригването си миналата седмица вулканът Нираконго причини смъртта на повече от 30 души и остави хиляди без дом.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани