Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПИЛОТЕН КУРС ЗА СЕРЖАНТИ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ДЛЪЖНОСТИ

[post-views]
ПИЛОТЕН КУРС ЗА СЕРЖАНТИ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ДЛЪЖНОСТИ

Главният сержант на JFC Naples беше гост-лектор в Професионалния сержантски колеж във Велико Търново.

У нас беше главният сержант на Съвместното командване на силите (СКС) на НАТО в Неапол (JFC Naples) Ханс Юрген Старк. Той посети Министерството на отбраната и структури на Българската армия. Официален съпровождащ на госта от НАТО беше главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов.

По време на визитата главният сержант на СКС – Неапол, се запозна с тенденциите в развитието на сержантския корпус у нас и проведе срещи с директора на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, с главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов, както и с командира на Щаба за интегриране на силите на НАТО (NFIU) полковник Светослав Халваджиев и сержантския състав от NFIU. Бяха дискутирани теми, свързани с обучението и подготовката на сержантите за участие в мисии и операции на НАТО.

Главен сержант Ханс Юрген Старк и старшина Калин Крумов проведоха работна среща с директора на Щаба на отбраната. Генерал-майор Стайко Прокопиев отбеляза, че има напредък в развитието на сержантския състав у нас, но все още не сме достигнали нивото на тези сержанти в някои от армиите на НАТО, подготвени за изпълнение на мисии и задачи от различен характер и готови да бъдат на „точното място в точното време“. Директорът на Щаба на отбраната акцентира върху необходимостта от изготвяне на съвременна „Концепция за развитие на сержантския състав от Българската армия“, съобразена с новите реалности в съвременните армии и предизвикателствата в средата за сигурност в глобален мащаб. От своя страна гостът изрази готовност за оказване на съдействие по линия на главните сержанти на ключови позиции в командванията и структурите на НАТО за подготовката и реализирането на този важен документ и за утвърждаване на насоките за подобряване на развитието на сержантския корпус у нас.  Важна част от посещението беше и участието на главния сержант на СКС – Неапол, като гост-лектор в пилотен курс „Обучение и придобиване на знания и умения за работа в структурите на НАТО (NATO NCO Staff orientation course), който се проведе в Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново и в Професионалния сержантски колеж.

По този начин предварително се обучават военнослужещите, за да бъдат по-добре подготвени, когато отидат на тези специфични длъжности. При постъпване на определената длъжност се изисква също целенасочена подготовка, която те преминават на място в съответните структура или щаб. „Като цяло моите впечатления са, че на всеки такъв сержант, който се командирова на международна длъжност, му се дава известно време да се адаптира, период от порядъка на два–три месеца. След това неговите началници (командири) на място очакват той да поеме своите отговорности и пълноценно да изпълнява функционалните си задължения без затруднения“, каза още пред военния вестник старшина Калин Крумов.

Предстои старт на лидерско обучение

„Началникът на отбраната изрази одобрението си за това, да се подготвят български сержанти непосредствено преди заминаването им на международни длъжности в структури, командвания и други инициативи на НАТО.“ Това каза старшина Крумов пред вестник „Българска армия“. Двамата с главния сержант на СКС на НАТО в Неапол Ханс Юрген Старк посетиха НВУ „В. Левски“ във Велико Търново и говориха пред дискусионен панел с обучаеми в курса NATO NCO Staff orientation course на тема: „Лидерство и възможности за развитие в армията. Бъдещи предизвикателства в сферата на сигурността“.

Следващата стъпка, която вероятно ще се състои през следващата година, е да се организира подобен лидерски курс, който основно да бъде насочен към българските сержанти. Предвижда се той да бъде разделен на две нива – базова подготовка и за главни сержанти на тактическо ниво. Планира се и участието на гост-лектори от високи нива – специалисти в определени области и експерти, които да внесат практически опит към теоретичната подготовка. „Подготовката за този курс стартирахме още през миналата година, за да имаме като гост-лектор главен сержант на такова ниво на НАТО като Ханс Юрген Старк. С ръководството на Щаба на отбраната и на НВУ „В. Левски“, както и с директора на Професионалния сержантски колеж – офицерски кандидат Крум Вачков и със старшина Борислав Домеников – главен инструктор специалист в Професионален сержантски колеж, реализирахме тази организация и наистина съм удовлетворен, че успешно се проведе този пилотен курс за сержанти, определени за заемане на международни длъжности. Това е една добра и поредна стъпка в повишаването на тяхната индивидуална подготовка“, подчерта главният сержант на Българската армия.

Споделяне на личен опит и знания

Главният сержант на СКС на НАТО в Неапол потвърди, че очакванията са, когато обучаваните започнат работа в структури и командвания на НАТО, да бъдат наистина добре подготвени и да могат да изпълняват успешно и функционално задълженията си, както и да бъдат полезни в съответната структура на НАТО, включително и да представляват Българската армия по един подходящ и подобаващ начин. „Подобни курсове се провеждат в някои училища и академии на НАТО, като училището в Оберамергау в Германия. Старшина Борислав Домеников и други български сержанти са преминали различни лидерски курсове в училища на НАТО, усвоили са наученото и учебния материал и той сега се прилага успешно по време на такъв курс в Националния военен университет и Професионалния сержантски колеж“, каза още главният сержант на Българската армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани