Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

70 години авиобаза Чешнегирово

[post-views]
70 години авиобаза Чешнегирово

Представяне на книгите „70 ГОДИНИ 25-ТА АВИОБАЗА ЧЕШНЕГИРОВО“ и „АЗ СЛУЖИХ В 25 ИБАП“

Вчера, 27 май 2021 г., във Военен клуб – гр. Пловдив, при стриктно спазване на епидемиологичните мерки,  се проведе тържествена среща по повод представяне на книги, посветени на 70-та годишнина от създаването на 25-та авиобаза Чешнегирово.

На нея присъстваха командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, председателят на Фондация „Български ВВС“ о.з. бригаден генерал Спас Спасов, бивши командири на 25-та авиобаза, офицери от гарнизон Пловдив и други представители на авиационната общност, чиято съдба е свързана с историята на авиобазата.

Генерал-майор о.з. Калчо Танев и генерал-майор о.з. Иван Парапунов приветстваха присъстващите с добре дошли, след което бяха представени и двете новоизлязли книги със заглавия „70 ГОДИНИ 25-ТА АВИОБАЗА ЧЕШНЕГИРОВО“ и „АЗ СЛУЖИХ В 25 ИБАП“.

Председателят на Българското астронавтическо дружество – Пловдив полковник о.з. Светлозар Асенов направи анонс за предстоящото издаване на още една книга  озаглавена „НИЕ СМЕ 25 ИБАБ“, съдържаща ценни спомени на служили през годините в 25АБ-Чешнегирово.

70 години авиобаза Чешнегирово

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров в своето обръщение изрази сърдечна си признателност към ветераните за тяхната достойна воинска доблест в служба на Родината.

Представянето на книгите бе съпроводено с кратка литературно-музикална програма и изложбата на картини, създадени от пилота Бисер Бойчев.

Основното мероприятие по отбелязване на 70-та годишнина от 25 ИБАП ще е на 18 юни, което ще започне с тържествено събрание в град Садово, след което ще продължи на летище Чешнегирово с полетни демонстрации на българските ВВС.

През 2021 г. Военновъздушните сили отбелязват няколко специални кръгли годишнини:

– 70 години от създаването на изтребителната авиобаза – Граф Игнатиево;

– 70 години от основаването на Базата за предно разполагане – Безмер;

– 60 години на вертолетната авиобаза – Крумово;

– 60 години от създаването на Зенитно-ракетната база;

– 60 години от началото на военно формирование 32610 – Банкя (от състава на Зенитно-ракетната база на ВВС);

– 30 години от първия пуск на Зенитен полигон на ВВС „Шабла“;

– 20 години от създаването на Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия.

Освен това, тази година Българските ВВС ще отдадат почит и признателност, като отбележат още няколко кръгли годишнини на авиобази, които са останали в славната история на България:

– 70 години разузнавателна авиобаза Добрич;

– 70 години 25-та изтребително-бомбардировъчна авиобаза Чешнегирово;

– 70 години 21-ви изтребителен авиополк Узунджово.

Източник: Bulgarian Air Force

Най-ново

Единична публикация

Избрани