Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Newsweek: Руски разузнавателен кораб край Хаваите принуди САЩ да отменят ракетни изпитания

[post-views]
Русия: Маневрите на военни кораби в Черно море да са в съответствие с Конвенцията от Монтрьо

Хонолулу. През последните няколко дни разузнавателен кораб на руския флот се навърта около Хавайските острови, в близост до най-важния американски ракетен полигон Barking Sands, съобщава Newsweek, позовавайки се на говорителя на Тихоокеанския флот на САЩ, капитан Джон Гей.

Както отбеляза Гей, миналия петък руският кораб се е намирал на 21 км западно от остров Кауаи. Именно на този остров се намира Тихоокеанският ракетен полигон, където ВМС на САЩ и Агенцията за противоракетна отбрана тестват различни ракети. Поради присъствието на кораба американските военни е трябвало да отложат планирани ракетни изпитания.

Въпреки, че Гей не съобщава точно за какъв кораб става въпрос, се смята, че това е разузнавателният кораб „Карелия“. Капитанът поясни, че американските военни ще проследяват кораба, докато е близо до островите.

„С помощта на патрулни самолети, надводни кораби, ние можем да наблюдаваме отблизо всички кораби в индо-тихоокеанския район на действие“, подчерта Гей.

В същото време Тихоокеанският флот отбеляза, че корабът не излъчва сигнал за автоматична идентификационна система, но работи в рамките на международното право и не представлява опасност за корабоплаването.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани