Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон заплаши да изтегли френските военни от Мали

[post-views]
Не трябва да се огъваме пред шантажа на Путин, заяви Макрон

Франция ще изтегли войските си, ако Мали се движи в посока към радикален ислямизъм, заплаши френският президент Еманюел Макрон в интервю за в. „Журнал дю диманш“, цитирано от Франс прес.

В Мали беше извършен втори държавен преврат в рамките на девет месеца. Франция има около 5100 военни, участващи в операция „Бархан“, които подкрепят властите на африканската страна, изправена от 2012 г. пред засилване на джихадизма в северните, а по-късно и в централните райони.

Париж порица във вторник като „неприемлив държавен преврат“ ареста на президента Ба Ндао и премиера Моктар Уан, по решение на лидера полк. Асими Гоита.

Макрон разкри, че е предупредил малийския президент Ба Ндау, че в Мали не може да има радикален ислямизъм, докато в страната има френски войници. „Днес в Мали има подобно изкушение. Но ако нещата се движат в тази посока, аз ще се изтегля“, предупреди френският президент в публикувано днес интервю.

Макрон добави, че е предал на лидерите на страните от Западна Африка посланието, че „няма да продължи да подкрепя страна, където няма демократична легитимност или преход“. Той напомни, че още преди три години е заявил, че Париж трябва да мисли за изтегляне на своите сили, но е останал по искане на страните и защото е мислел, че изтеглянето ще доведе до дестабилизация.

Френският президент предупреди, че политиката за развитие в Африка не трябва да се провали. В противен случай „ние също ще платим скъпо, особено в миграционен план“. Макрон призова за големи инвестиции в справянето с пандемията, с „еквивалента на един план „Маршал“. Международната общност трябва да опрости част от дълговете, „за да помогне на африканците да изградят бъдещето си“, подчерта той.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани