Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО ограничава достъпа на представители на Беларус до централата на алианса

НАТО ограничава достъпа на представители на Беларус до централата на алианса

Достъпът на представители на Беларус до централата на НАТО в Брюксел е ограничен. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото утре онлайн заседание на министрите на външните работи и на отбраната на страните от военнополитическия съюз.

Той поясни, че решението е взето в рамките на постоянната оценка на мерките по сигурността. Столтенберг приветства мерките срещу Минск, наложени от отделни страни и от ЕС в отговор на принудителното приземяване на самолет на “Райънеър” и последвалото задържане на Роман Протасевич и София Сапега.

По неговите думи НАТО работи за смислен диалог с Москва, но е необходимо дори и без подобряване на отношенията с Русия да се запази прозрачността по въпросите на въоръжаването. Той изрази очакване на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта през юни да бъде потвърдена подкрепата за реформите в Украйна и Грузия.

Столтенберг добави, че в заключителния документ от предстоящата среща на върха се предвижда да бъде включена оценка за отношенията с Китай. Той отбеляза, че ще бъде обсъден също въпросът за Афганистан. По неговите думи изтеглянето на военните сили на съюзниците от ислямската република ще завърши “до седмици”, а след това там ще останат цивилни съветници.

Генералният секретар посочи, че се обмисля занапред силите за сигурност в Афганистан да бъдат обучавани зад граница. Той изрази очакване страните, замесени в скандала с подслушването от САЩ на високопоставени политици, сред които и канцлера на Германия Ангела Меркел, да обсъдят въпроса помежду си открито и да потърсят решения.

Столтенберг поясни, че на срещата през юни ще бъде потвърдена необходимостта от повече единство в алианса, както и от по-широко обсъждане на различните предизвикателства. По неговите думи тези въпроси включват устойчивостта на далекосъобщителните мрежи и друга основна инфраструктура, веригите за доставка, разширеното използване на най-нови технологии, отраженията на промените в природата върху сигурността.

Той добави, че има нужда от продължаване на инвестициите в отбранителни способности. Трябва да харчим за отбрана повече и заедно, обобщи Столтенберг.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top