Информационен център на Министерство на oтбраната

Право на трето дете: Нов опит на Китай да увеличи раждаемостта

Китай въвежда данъчни облекчения за отглеждане на деца, за да даде тласък на раждаемостта

Китайското правителството обяви, че ще разреши на семействата да имат до три деца. Повод за поредното облекчаване на режима е наскоро проведено национално преброяване на населението, което показва рязък спад в раждаемостта.

Все по-малко бебета и все повече възрастни хора. Така изглежда Китай днес, според националното преброяване в най-населена страна в света. През 2016 г. китайското правителство се опита да реши проблема, като се отказа от политика на едно дете и разреши на двойките да имат по две. Облекчението обаче не е довело до желания резултат. През миналата година са се родили  с 12 милиона по-малко бебета, в сравнение с 2019 г., когато беше отбелязан най-големият спад в раждаемостта от 1949 г., става ясно от преброяването.

„Заради застаряващото население, двойките вече ще могат да имат по три деца“, съобщи китайската информационна агенция Синхуа, уточнявайки, че решение е взето при последната среща на политбюро на управляващата комунистическа партия. Медията посочва, че правителство планира и финансови стимули, но не уточни какви.

Според експертите една от основните причини семействата  да нямат желание за повече деца са икономически. Много млади двойки признават, че за да покрият някакъв жизнен стандарт изисква твърде много време и средства.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top