Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В САЩ отдават почит на загиналите във войните

[post-views]
В САЩ отдават почит на загиналите във войните

В Съединените щати днес отбелязват Деня на паметта, в който се отдава почит на загиналите по време на войните. В навечерието на честването президентът Джо Байдън призова да се помни цената, която е била платена за свободите в Америка.

Той говори и за предстоящата си среща с президента на Русия Владимир Путин в Женева. Американският държавен глава заяви, че на срещата ще даде да се разбере, че САЩ няма да стоят безучастно, ако Путин нарушава човешки права. Срещата на 16 юни ще се проведе на фона покачване на напрежението между Москва и Вашингтон след встъпването на Байдън в длъжност като президент.

Подробности за предстоящия разговор американският президент съобщи в Делауеър в неделя по време на реч за Деня на паметта.

На церемонията Байдън говори на шестата годишнина от смъртта на сина му Бо (починал от рак на 30 май 2015 г.), който беше военнослужещ в Ирак. Президентът каза, че, ако синът му е бил жив, е щял да бъде там и да отдава почит на „всички, които са дали толкова много за нашата страна“.

“Обещавам ви, че ще дойде денят, в който споменаването на името на вашия син или вашите дъщеря, съпруг или съпруга няма да ви насълзяват, а ще ви карат дa се усмихвате“, каза още Байдън.

Днес по програма държавният глава ще положи венец на Паметника на незнания войн във военното гробище Арлингтън, в покрайнините на столицата Вашингтон. След това Байдън ще изнесе реч по 153-ото честване на Деня на паметта, който почита загиналите във войните и който се чества след края на Гражданската война. Денят е официален празник и се отбелязва всеки последен понеделник на месец май. Също се счита за неофициално начало на летния сезон.

Парад „Да спрем насилието“ в Чикаго

Денят в памет на загиналите в Чикаго от години вече се е превърнал и в ден приканващ хората за мир в обществото. В западният район на Ветровитият град, където насилието и злоупотребата с оръжие остават сериозен проблем, всяка година се провежда парадът “Да спрем насилието”.

Участниците вчера изминаха 5 мили по улиците на “Аустин” с надежда да привлекат вниманието на обществото и всички да се вслушат в посланието им и да предприемат действия за ликвидиране на убийствата и престъпността.

В Парада, организиран от обществената организация “Ден на единството в Чикаго”, взе участие и кметът на града Лори Лайтфут , както и шефът на полицията Дейвид Браун.

Традицията “Ден на единството в Чикаго“ започва преди десет години като семейна среща. Сега парадът е водещ в общността призив за действие, с който започва лятото.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани