Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Икономическата общност на западноафриканските държави замрази членството на Мали след насилствената смяна на властта

[post-views]
Политическите партии в Мали поискаха избори, след като хунтата не изпълни обещанието за преход

Лидерите на страните от Западна Африка замразиха в неделя членството на Мали в регионалния икономически блок заради смяната на властта, която те определиха като преврат, съобщи Асошиейтед прес.

Решението е било взето на извънредна среща на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в столицата на Гана Акра. Външната министърка на Гана Шърли Айоркор Ботчуей заяви след срещата, че общността „е обезпокоена от последствията за сигурността в Западна Африка заради продължаващата несигурност, предизвикана от политическите обрати в тази страна“.

На срещата лидерите от региона настояха властите в Мали незабавно да освободят бившия президент Ба Ндау и бившия министър-председател Моктар Уан, които са под домашен арест.

ECOWAS призовава да бъде определен цивилен премиер и да бъде сформирано широко представително правителство, което да управлява в 18-месечен преходен период до изборите през февруари 2022 г., за който да бъде създаден и мониторингов механизъм. Организацията настоява президентът, вицепрезиденът и премиерът по време на прехода в никакъв случай да не бъдат кандидати на планираните за 27 февруари президентски избори.

В петък конституционният съд на Мали определи временния вицепрезидент полковник Асими Гойта за ръководител на правителството само дни след като той завзе властта и отстрани от власт президента и премиера. Те бяха назначени след военния преврат през август 2020 г., воден от Гойта.

Международната общност, включително Африканският съюз, осъди насилствената смяна на властта в Мали.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани