Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ограничава достъпа на представители на Беларус до централата на алианса

[post-views]
Започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Достъпът на представители на Беларус до централата на НАТО в Брюксел е ограничен. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото утре онлайн заседание на министрите на външните работи и на отбраната на страните от военнополитическия съюз.

Той поясни, че решението е взето в рамките на постоянната оценка на мерките по сигурността. Столтенберг приветства мерките срещу Минск, наложени от отделни страни и от ЕС в отговор на принудителното приземяване на самолет на „Райънеър“ и последвалото задържане на Роман Протасевич и София Сапега.

По неговите думи НАТО работи за смислен диалог с Москва, но е необходимо дори и без подобряване на отношенията с Русия да се запази прозрачността по въпросите на въоръжаването. Той изрази очакване на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта през юни да бъде потвърдена подкрепата за реформите в Украйна и Грузия.

Столтенберг добави, че в заключителния документ от предстоящата среща на върха се предвижда да бъде включена оценка за отношенията с Китай. Той отбеляза, че ще бъде обсъден също въпросът за Афганистан. По неговите думи изтеглянето на военните сили на съюзниците от ислямската република ще завърши „до седмици“, а след това там ще останат цивилни съветници.

Генералният секретар посочи, че се обмисля занапред силите за сигурност в Афганистан да бъдат обучавани зад граница. Той изрази очакване страните, замесени в скандала с подслушването от САЩ на високопоставени политици, сред които и канцлера на Германия Ангела Меркел, да обсъдят въпроса помежду си открито и да потърсят решения.

Столтенберг поясни, че на срещата през юни ще бъде потвърдена необходимостта от повече единство в алианса, както и от по-широко обсъждане на различните предизвикателства. По неговите думи тези въпроси включват устойчивостта на далекосъобщителните мрежи и друга основна инфраструктура, веригите за доставка, разширеното използване на най-нови технологии, отраженията на промените в природата върху сигурността.

Той добави, че има нужда от продължаване на инвестициите в отбранителни способности. Трябва да харчим за отбрана повече и заедно, обобщи Столтенберг.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани