Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След сигнал за бомба – аварийно приземиха самолет на „Ryanair”

[post-views]
Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Пореден инцидент с полет на ирландската авиокомпания Райънеър. Германската полиция съобщи, че самолет на нискотарифния превозвач, пътуващ от Дъблин за Краков, се е приземил аварийно в Берлин, след сигнал за бомба на борда, който в последствие се оказа фалшив.

Самолетът, със 160 души на борда, се е отклонил от маршрута си по молба на пилотите, се казва в официалното съобщение на германската полиция.

Очевидци разказват, че машината е била отцепена от специализирани коли на полицията и пожарната, докато сапьори със специално обучени кучета са проверявали багажа на пътниците.

След извършена щателна проверка не беше установена заплаха за хората, се казва в официалното съобщение на полицията. От там допълниха, че като предпазна мярка пътуващите за Краков са били качени на друг самолет.

Инцидентът идва седмица, след като Беларус принудително приземи самолет на „Ryanair”, с твърденията за получен сигнал за бомба. В последствие се оказа, че докато е протичала проверката беларуските служби са задържали известения журналист Роман Протасевич. Това провокира остра реакция по света, като ЕС и САЩ обвиниха Беларус в умишленото отвличане на самолета. Брюксел дори отиде още по-далече и реши на наложи санкции на Минск, като затвори въздушното си пространство за беларуските авиокомпании.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани