Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден за високопоставени гости по време на учението “Decisive strike 21”

[post-views]
Ден за високопоставени гости  по време на учението “Decisive strike 21”

Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов и командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев присъстваха на Деня за високопоставени гости по време на учението “Decisive strike 21” на полигон „Криволак“ в Северна Македония, на 31 май 2021 г.

Бяха демонстрирани инфилтрация по въздух по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини. Специалните сили на държавите участнички показаха умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник и ексфилтрация по способа „външен товар“ (грозд). Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваше самолет F-16 от въоръжените сили на Република Гърция.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изказа своята благодарност към домакините, за отличната организация, и към всички участници в учението за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната на Република България и от свое име за успешното представяне и изпълнение на  поставените задачи.

Сред гостите на събитието бяха президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят Зоран Заев, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, председателят на Народното събрание Талат Джафери, началникът на Генералния щаб на Армията на Северна Македония генерал-майор Васко Гюрчиновски, посланници и министри.

____________________________________

Учението „ Decisive strike 21 “ се провежда от 16 май до 2 юни на територията на Република Северна Македония и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe – 2021“. В него участват военнослужещи, военна техника и въоръжение от Република Северна Македония, България, Гърция и САЩ. Съвместно с другите участници по време на учението, представителите от 86-та група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия изпълняваха задачи по специално разузнаване, директни действия, както и провеждаха съвместни стрелби. Целта на учението е да повиши оперативните способности на страните участнички и да се повишат уменията за работа в многонационална среда.

Източник: Съвместен медиен център

Най-ново

Единична публикация

Избрани