Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският президент иска доставки на оръжие от Германия

[post-views]
Володимир Зеленски отбеляза Деня на победата в село на границата с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че би искал Германия да снабдява страната му с оръжие на фона на продължаващия конфликт на Киев с проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде ДПА.

Изказванията на Зеленски пред в.“Франкфуртер алгемайне цайтунг“ породиха дискусия, довела до взаимно обвинения между членове на германската партия „Зелените“ миналата седмица.

„Германия не ни е оказала никаква военна помощ, но би могла“, казва Зеленски в интервю, което ще излезе днес. Той отбелязва, че Украйна би могла да получи ракетни катери, патрулни кораби, автомати, радиооборудване и БТР-и.

Зеленски казва, че е благодарен за помощта на Германия, но би искал повече. Украйна е въвлечена в конфликт с проруските сепаратисти в Донбас от седем години. Напрежението там се покачи през последните месеци, след като Русия струпа войски на границата, макар че по-късно ги изтегли.

Роберт Хабек, водеща фигура в партия „Зелените“ наскоро посети Киев и говори за нуждата на страната от „отбранителни оръжия“. „Хабек ни разбира“, казва Зеленски в интервюто си. Думите на Хабек обаче породиха миналата седмица взаимни обвинения в неговата партия, която традиционно се противопоставя на външнополитически авантюри, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани