Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ицхак Херцог беше избран за единадесетия президент на Израел

[post-views]
Ицхак Херцог беше избран за единадесетия президент на Израел

Израелският парламента (Кнесет) избра Ицхак Херцог за единадесетия президент на страната, като номинацията беше подкрепена с 87 от 120 гласа.

Неговата опонентка Мириам Перец получи само 26 гласа от Кнесета.

Президентският пост в Израел е до голяма степен церемониален, но също така трябва да насърчи единството между етническите и религиозните групи в страната.

Ицхак Херцог ще поеме президентския пост следващия месец, замествайки Рувен Ривлин, който приключва седемгодишния си мандат.

В първото си обръщение като президент Херцог заяви, че възнамерява „да се бори с антисемитизма и омразата към Израел“, като същевременно пази демокрацията на страната.

Освен това той каза, че планира да насърчава предприемачеството и „да изгражда мостове в израелското общество и еврейската диаспора“.

„Трябва да защитаваме международното положение и доброто име на Израел в семейството на нациите, да се борим срещу антисемитизма и омразата към Израел и да запазим стълбовете на нашата демокрация“, посочи още той.

Понастоящем Херцог е ръководител на най-голямата еврейска организация с нестопанска цел в света, Еврейската агенция за Израел, и е бивш лидер на Лейбъристката партия в страната. Той е и син на шестия президент на Израел Хаим Херцог.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани