Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл: Байдън и Путин ще обсъдят киберсигурността на предстоящата им среща на върха

[post-views]
Байдън призова Путин да намали напрежението с Украйна и му предложи среща

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че една от темите за обсъждане на предстоящата среща на върха между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън ще бъде въпросът за киберсигурността.

Песков заяви, че „киберпрестъпността и предизвикателствата, с които трябва да се сблъскаме в това отношение“ ще бъдат на дневен ред, но е твърде рано да се обсъжда пълно сътрудничество между двете страни по тази тема.

Освен това той отбеляза, че Путин призовава за по-стабилно сътрудничество „в киберсферата и сферата на информационната сигурност“, като добави, че предстоящата среща трябва да отбележи началото на такова сътрудничество.

Коментарите на Песков следват Белия дом, който потвърди снощи, че американската администрация е била в контакт с руски държавни служители по отношение на хакерски групировки, които работят в Русия.

Главният заместник-секретар на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви във вторник, че администрацията на Байдън е предложила помощ на компанията JBS USA, след като производителят на месо беше засегнат от кибератака с рансъмуер вирус (ransomware).

Жан-Пиер отбеляза, че JBS е информирала Белия дом за нападението в неделя и че компанията вярва, че кибератаката е извършена от хакерска група с произход от Русия. Имайки предвид това, Карин Жан-Пиер каза, че администрацията на Белия дом е разговаряла с руски държавни служители, добавяйки, че Русия не трябва да допуска хакерски групи като тази да съществуват в страната.

Кибератаката на JBS засегна ИТ системите на компанията в Северна Америка и Австралия, но от компанията увериха обществеността, че няма компрометирани данни за клиенти, доставчици или служители. Освен това JBS заяви, че разрешаването на инцидента може да отнеме известно време, за да се поправи, и предупреди за забавяне на „транзакции с доставчици и клиенти“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани