Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: Ситуацията в Афганистан остава трудна и крехка

[post-views]
НАТО ще засилва противоракетната отбрана

Късно снощи приключиха двете виртуални срещи на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки в НАТО, в която участва и служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Фокус на срещата бяха темите за укрепване програма на НАТО 2030, както и ангажиментът на НАТО към Афганистан.

Министрите на отбраната се съсредоточиха върху плановете за укрепване на единството на Алианса, колективната отбрана и пълно изпълнение на военна адаптация и инвестициите в отбрана. По отношение ангажиментът на НАТО към Афганистан, генералния секретар Йенс Столтенберг заяви, че съкращаването на ,,нашите сили“ напредва по подреден и координиран начин.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

,,Приключваме военната си мисия, но не прекратяваме подкрепата си за афганистанците. Ще продължим гражданското си дипломатическо присъствие в Кабул. Ще продължим да предоставяме финансиране на афганистанските сили за сигурност.“

След решението за изтегляне на войските от Афганистан НАТО не си прави илюзии относно ситуацията в страната, която остава трудна и крехка, допълни Столтенберг. Той отново подчерта, че завършването на мисията не означава, че НАТО се оттегля напълно от Афганистан: ,,Осъзнавайки рисковете, ние ще продължим да помагаме по други начини“

Виртуалният двудневен форум беше генерална репетиция за предстоящата Среща на върха на лидерите на Алианса, която ще се проведе на 14 юни в Брюксел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани