Информационен център на Министерство на oтбраната

Български и сръбски екипажи на МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла

Разрешава се пребиваването на българска територия на сръбски военновъздушни сили връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби на зенитен полигон „Шабла”

Днес, 04 юни 2021 г., три самолета МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла.

Преди тях, с Ан-26 и Ми-17 от състава на ВВС на Република Сърбия, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.

В периода от 07 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.

Междувременно е в ход усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение.

На 7 юни ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, СВ на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души.

На 10 юни 2021 г. на ЗП на ВВС – Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.

Източник: af.armf.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top