Информационен център на Министерство на oтбраната

Героите от Заноге не са забравени

Героите от Заноге не са забравени

Паметник в чест на загиналите в Балканската, Първата и Втора световни войни бе официално открит днес в с. Заноге, Община Своге. Той е изграден със съдействието на Кмета на Община Своге  Емил Иванов,  Министерство на отбраната,  потомци и родолюбци на селото. На него са изписани имената на 39 загинали през войните – 9 през Балканската, 25 – през Първата и 5 – през Втората световна война. Автор на паметника е редник от запаса Венцислав Василев, който бе удостоен от Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България със званието „Почетен член“ на СВВБ.

Да почетат паметта на своите другари от София дойдоха ветераните от Втората световна война 99-годишният полковник от запаса Николай Георгиев (Шмайзера), 97-годишният Васил Стунджев и 93-годишният Любен Ризов. Заедно с тях бяха директорът на дирекция „Социална поитика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, Радослав Симеонов от същата дирекцията, подполковник Стефан Стефанов от ЦВО, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на ЦКК на СВВБ Ели Кощрова, заместник-председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ полковник от запаса Любо Миланов, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и председателят на „Клуб 199“ полковник от запаса Цанко Цанков. Тържеството уважиха десетки житли на Заноге и потомци на загиналите, както и част от Десети ученически гвардейски отряд в Своге. Домакини бяха заместник-кметът на Общна Своге Илия Богданов, председателят на Общинския съвет Веселин Запрянов, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Своге капитан от запаса Цветан Ангелов, който ръководеше ритуала.

Паметникът бе открит от заместник-кмета Илия Богданов и Иво Антонов. Освещаването извърши отец Валерий. Радослав Симеонов получи от името нна кмета на Общината Емил Иваанов грамота за активна военно-патриотична дейност. Иво Антонов поздрави участниците от името на Министерството на отбраната и връчи почетен знак на капитан Ангелов, който е с големи заслуги за издигането на паметника. Поздравления и уверения, че военно-патриотичните инициативи на Общината ще продължат и занапред отправи Илия Богданов. Общественичката Райна Димитрова говори за героизма на нейните съселяни. На паметника бяха положени венци и цветя от Общинта, Министерството на отбраната, военно-патриотичните организации и всички присъстващи.

***

Трудно е човек да си представи какво означават войните за нашите хора, които ги обричали на огромни лишения в и без това голямата беднотия, пише летописецът Тодор Лозанов. След като давали реквизиция за войската стотици животни, те живеели практически без сол, без газ и цървули и с огромен недостиг на храна. Какво означава десетки деца да останат без бащи, старци и баби без синове, вдовици без мъжова опора? Не са малко и заболелите фронтоваци, починали съвсем млади или след продължително боледуване. Туберкулозата  и други опасни болести взели своя пай между тях, между техните съпруги и деца. По непълни данни само жертвите на „жълтата гостенка” са над 25 души.

***

Заноге е живописно балканско село в Западна Стара планина, граничещо   със селата  Заселе, Зимевица, Лакатник, Миланово,  Губислав и  общ. Вършец, разказва bashtina.org. Разположено е сред китни гори, зелени поляни, пресичано от реки, потоци, долове и пътища. Малко е да се каже, че Заноге има хубава природа-хем е на високо, хем е равно, точно под небето, широк хоризонт, обточен с върхове, хълмове. Всичко те кани да гледаш надалече, до където поглед ти стигне и да не можеш да се наситиш на опияняващата красота. Да дишаш прекрасен въздух и да се почувстваш изцяло нов човек. Заноге е много издължено селище, навярно в най-дългата си  част надвишава 25 км. За да достигнеш от единия край до другия, си трябват  стабилни крака-нозе, трябва си много ходене. Местният краевед Паун Вучков в „Спомени от моя живот”обяснява шеговито как е възникнало наименованието на селището. Дошъл в селото търговец и местните хора били удивени да видят чужд човек. Попитали го как е дошъл, как ги е намерил. А  той им казал ”Е па как,нога за нога, така дойдох и ви намерих”.

В местности със странни названия има материални останки от стари култури-зидове, глинени съдове, монети, върхове на стрели-белези, сочещи отминали бурни времена. Преданието за случилото се в местността Манастир и сега хвърля хората в размисъл и догадки.Още по римско време до днешната местност Бело Габере имало манастир. Камбаната му била донесена чак от Рим. Случило се нещо, дали нашественици или нещо друго, но се наложило монасите набързо да приберат  по-ценните предмети, сложили ги в камбаната, покрили я с кожа, залепили с восък и я заровили. Заровили и други ценни неща и избягали. Никой от монасите никога не се завърнал. Ето векове витае въпросът какво е станало тук, но никога никой няма да може  да каже.

Казват, че Заноге до сега три пъти се е загубвало, заличавало и три пъти се е възраждало от местността Царина. Чужди хора в него не са живели. Винаги се е възраждало от оцелели някак местни. С тъжна ирония хората се шегуват, че сега е четвъртото обезлюдяване и след него няма да има вече възраждане.

Селото има своите летописци-Ради Веселинов-Заногенов и Тодор Лозанов. Има и своя Орфей-самородния музикант Мито Данов, носител на златни медали от събори на народното творчество и много записи в радиото и телевизията.

Източник: otbrana.com/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top