Информационен център на Министерство на oтбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обсъди съвместната подготовка и интеграцията на силите в Алианса с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в 14-ата годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи. В срещата, която се проведе в навечерието на Деня за демонстриране на способности от Сухопътните войски на учението „Strike Back – 21” („Ответен удар – 21“), участваха Н.Пр. посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев.

Те обсъдиха преминалите фази от ученията „Defender Europe – 21“ и „Steadfast Defender – 21“, достигнатото ниво на оперативна съвместимост, аспектите по военната мобилност и интеграцията на силите.

Адмирал Емил Ефтимов изтъкна важността на всеобхватното и своевременно планиране на дейностите по възпиране и отбрана на Югоизточния фланг на НАТО, с цел развитие на адекватен потенциал за неутрализиране на съществуващите и потенциални заплахи в областта на сигурността.

Генерал Каволи оцени високо съвместното планиране и провеждане на серията свързани учения на територията на Република България, както и оказаната поддръжка от страната-домакин.

Военните аспекти на Пътната карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България също бяха сред дискутираните теми, като акцент бе поставен върху развитието на способностите на Сухопътните войски. Обсъдени бяха начините за развитие на двустранна основа на елементите за бойна поддръжка и бойно осигуряване на тежката механизирана бригада, декларирана от страната ни по пакета Цели на силите на НАТО.

Източник:mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top