Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георги Панайотов: Над 90% от поръчките на МО са възлагани директно, без търг

[post-views]
Случаят в Чешнегирово е грешка

Това не е в разрез със закона, но не е извършена пазарна проверка, каза министърът на отбраната

Над 90% от възложените от МО поръчки са възлагани по директен начин, не е имало търг, не е имало конкурс. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов по повод приключилата вече одитна проверка на работата на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018/2019 г. Проверката за 2020 г. да завърши до една седмица, уточни той и допълни: „Интересното е, че резултатите от завършилата проверка почти напълно съвпадат с междинния доклад от проверката, която се провежда в момента“.

Това не е в разрез със закона, но не е извършена пазарна проверка, не са проведени разговори и консултации с други изпълнители и не е направено пазарно проучване. Поръчките са били възлагани директно на фирми.

Друг констатиран проблем е, че поръчките са извършени със 100% авансово предплащане. „Това означава, че МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства“, заяви министърът. Всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на Министерство на финансите за въздържане от авансово предплащане.

За 2018 г. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 млн. 784 хил. 752 лв., от които 32 млн. 890 хил. 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане.

През 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 млн. 148 хил. 840 лв., от които 36 млн. 375 хил. 684 лв. са с директно възлагане.

Т.е. за 2018 г. 92% от поръчките са възложени директно, а през 2019 г. – 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност 159 млн. 163 хил. 885 лв., от които 99% са дадени на директно възлагане.

„Другото смущаващо нещо е да не се посочва срок за откриване на строителна площадка. Сроковете по принцип в някои от поръчките не просто не са спазвани, а даже не са и били залагани. „Мога да ви цитирам случаи, в които при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение на обекта само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството на обекта е започвало година и половина, след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 млн. 975 хил. 835 лв.

 Приключилата за 2018/2019 г. проверка е изпратена както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи и липсата на контрол по изпълнението на договорите. „Това, което аз съм направил, е да разпоредя изготвяне на план за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушения с конкретни мерки и действия.

 Разпоредиха се и проверки в две търговски дружества на МО–„Терем“ и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, където за 2018/2019 г. са констатирани редица пропуски, които са довели включително до невъзможност да бъдат реализирани почивки от правоимащи лица, заплатили за почивка, конкретно за почивен дом „Несебър“ за Сезон 2020.

В периода януари/март 2021 г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията „Бъди войник“ в две национални телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. „Освен това, като се има предвид, че МО разполага с Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика. Договорът е на стойност 36 хил. лв. с ДДС. Интересното е, че за реализацията на предаванията е бил предоставен достъп до видеоархива на ВТК“, подчерта министър Панайотов и допълни: „Възлагана е услуга за поддръжка на Фейсбук-платформа на стойност 36 хил. лв., при условие че предишните години тази услуга е извършвана от щатни служители на Пресцентъра на МО.“

Тече проверка и във Военна полиция във връзка със случилото се в Чешнегирово, заяви още министърът на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани