Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съюз изрази загриженост относно използването на звуково оръдие от Гърция за изплашване на мигрантите по нейните граници, повдигайки въпроси дали устройството противоречи на законите за основните права на Общността от 27 държави, предаде АП.

Агенцията съобщи в понеделник, че гръцката гранична полиция изстрелва оглушителен шум от брониран камион над границата с Турция. Акустичното устройство с голям обсег или „звуково оръдие“ е с размерите на малък телевизор, но може да съответства на силата на звука на реактивен двигател.

Това е част от голям набор от физически и експериментални нови цифрови бариери, които се инсталират и тестват на 200-километровата (125 мили) гръцка граница с Турция, за да спрат хората да влизат в ЕС без разрешение.

Говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц заяви, че изпълнителната власт на ЕС „отбеляза със загриженост съобщенията в медиите относно тази система от звукови оръдия“ и ще търси информация от Атина за нейното използване.

Янц заяви, че докато страните членки на ЕС като Гърция решават как да управляват своите граници, техните методи „трябва да отговарят на европейските основни права, включително правото на достойнство“.

„Мерките трябва да бъдат пропорционални и да зачитат основните права, включително правата на убежище и принципа на невъзстановяване“, каза той, позовавайки се на политиката да не се изпращат хора през границите, които са преминали, преди да имат шанс да кандидатстват за убежище.

„Принудителното връщане“, известно още като отблъскване, е забранено съгласно законодателството на ЕС и международните договори за бежанци.

Източник:  news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани